Google Play Store
App Store

Yeni OHAL KHK’leri üniversiteleri de hedef aldı. İhraç edilen 2 bin 346 akademisyen arasında Eğitim Sen üyeleri ile Barış metnine imza atanlar da yer aldı. Tutuklanan belediye başkanlarının yerine ‘görevlendirmeyle’ üye getirilmesi kanunlaştırıldı

Cemaat dediler solcuları attılar

Son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 42 bin 881 kişi daha kamudaki görevlerinden ihraç edildi. KHK ile ihraç edilen 2 bin 346 akademisyen arasında Eğitim Sen üye ve yöneticileri ile Barış için Akademisyenlerin metnine imza atanlardan, YARSAV Başkanı Murat Arslan'a, ölen asker kardeşinin cenazesinde hükümete tepki gösteren Yarbay Mehmet Alkan’dan, doktorlara çok sayıda isim var. Ayrıca 158 öğrencinin öğrencilikle ilişkisi kesildi, tutuklanan belediye başkanlarının yerine "görevlendirmeyle" üye getirilmesi kanunlaştırıldı. On binlerce kamu görevlisinin ihraçına yol açan KHK'lar önceki gece Resmi Gazete'de, 672, 673 ve 674 sayılı KHK’lar olarak yayınlandı.

100’ü aşkın Eğitim Sen’liye keyfi ihraç
Yeni KHK ile Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 100 üyesinin ihraç edildiğini açıkladı. Açıklamada”Aralarında Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Gaziantep, Mardin şube başkanlarımızın da yer aldığı 100’ü aşkın Eğitim Sen’li, yine çeşitli üniversitelerden Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan 30’u aşkın üyemiz rektörler tarafından hazırlanan özel listeler üzerinden tamamen keyfi bir şekilde ihraç edilmiştir“ denildi.

Ankara Üniversitesi'nde ihraç edilen 20 kişiden 8'i Eğitim Sen üyesi. Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Şube (Üniversiteler Şubesi) Yöneticisi Araştırma Görevlisi Aysun Gezen de ihraç listesinde yer aldı. Geçmiş dönemde Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi başkanlığı yapan Doç. Dr. Gülseren Adaklı da ihraç edilen diğer bir isim. Araştırma görevlileri Abdülcelil Kaya, Ahmet Ozan Değer, Esra Dabağcı, İlkay Kara, Nail Dertli, Onur Can Taştan da ihraç edilen Eğitim Sen üyesi isimler. İhraç edilen araştırma görevlilerin araştırma konuları ise ideoloji, sosyal politikalar, faşizm, neo-liberalizm, sendikacılık tarihi, metal grevleri idi. Ayrıca ihraç listesinde yer alan isimlerin büyük bölümünün Eğitim Sen’in aktif üyeleri olması ve üniversite yönetimiyle çeşitli konularda karşı karşıya gelen kişiler olması dikkat çekti.

Hacettepe eski rektörü ihraç edildi
Hacettepe Üniversitesi'nde en dikkat çeken ise üniversitenin eski yönetim kademelerindekilerin ihraç edilmesi oldu. Hacettepe Üniversitesi'nde de çok sayıda kişinin görevine son verilirken en dikkat çeken isimler ise eski rektör A. Murat Tuncer ve Gülen'i tedavi etmesiyle gündeme gelen Tuncay Delibaşı bulunuyor. Yine yolsuzluk ve cemaat yapılanması iddialarıyla gündeme gelen Teknokent'de de çok sayıda kişi ihraç edildi.

En fazla akademisyenin ihraç edildiği üniversitelerden biri de Gazi Üniversitesi oldu. 'Gazi Üniversitesi'nde görevden uzaklaştırılanlar arasında barış bildirisine imza atan Prof. Dr. Betül Yarar ve imzasını çeken Doç. Kemal İnal da bulunuyor. Yarar ve İnal barış bildirisine attıkları imza nedeniyle ülkücüler tarafından kapıları işaretlenerek tehdit edilmiş, darbe girişiminin ardından görevlerinden uzaklaştırılmışlardı.

ODTÜ isim vermedi
Öte yandan Türkiye'nin her üniversitesinden ihraç listeleri yayınlanırken ODTÜ'de hiçbir akademisyen görevde ihraç edilmedi. YÖK’ün, üniversite yönetimlerinden KHK ile atılacak isimleri istediği ve Disiplin Yönetmeliği’nin mahkeme tarafından yürürlükten kaldırılması nedeniyle ceza veremediği Barış için Akademisyenlerin de bu listelere eklenmesini talep ettiği iddia edilmişti.
Kocaeli Üniversitesi'nde aralarında Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Nilay Etiler, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Doç. Yücel Demirer, Yar. Doç. Hakan Koçak'ın da olduğu 19 barış imzacısı akademisyen görevinden ihraç edildi. Kocaeli Üniversitesi'nde ihraç edilen diğer bazı isimler şöyle: Aynur Özuğurlu, Burcu Yakut Çakar, Derya Keskin Demirer, Güven Bakırezer, Hülya Kendir Özdinç, Mehmet Rauf Kesici, Özlem Özkan, Ümit Biçer, Adem Yeşilyurt. İhraçların rektörlerin verdiği listeye göre yapıldığı öne sürülüyor. Niğde Üniversitesi'nde Nezahat Ezgi Oral Soydaş, Vahdet Mesut Ayan, Yasin Durak, Fatma Gül Eryıldız, Diyar Yılmaz; Adıyaman Üniversitesi'nde Abdurrahman Aydın, Anadolu Üniversitesi'nden Ertuğrul Uzun ihraç edildi. Adıyaman Üniversitesi'nden Abdurrahman Aydın, Mustafa Altıntop ve Anadolu Üniversitesi'nden de Ertuğrul Uzun ihraç edildi.

ÖYP kadroları 50/d'ye geçirildi
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nda bulunan (ÖYP) araştırma görevlilerinin hepsi 50/d'ye geçirildi. KHK'de yer alan metin şöyle: “ÖYP kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır…”


***

Badem: İslam faşizmi

İhraç edilen akademisyenler, kararı KHK ile öğrenirken tepkilerini sosyal medya hesaplarından da dile getirdiler. Munzur (Tunceli) Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Candan Badem Twitter hesabından, "Günaydın. Bugünkü KHK ile beni de kamu görevinden atmışlar. Hiçbir delil yok, ama hüküm var. İslam faşizmi" yazdı. Badem'in Cemaat soruşturması kapsamında tutuklanmak istenmesi kamuoyunda büyük tepki çekmişti.


***

Hukuk geri gelecek

KHK ile ihraç edilen YARSAV Başkanı Murat Arslan ise şunları söyledi: “15 Temmuz sonrasında bu sürecin bir cadı avına döndüğünü söylemiştik. Bugün yaşananlar bu konuda haklı olduğumuzu gösteriyor. Tarih boyunca, demokrasi ve hukuk isteyenler bedel ödedi. Şimdi de bedel ödeme sırası bize geldi. Biz bu bedeli öderiz ama demokrasi ve hukuk mücadelemizden vazgeçmeyiz. Bu ülkeye mutlaka demokrasi ve hukuk geri gelecek. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz.”