Anayasa Mahkemesi (AYM), köşe yazısı nedeniyle bir bankanın itibarına zarar verdiği gerekçesiyle 10 ay hapis ve para cezasına çarptırılan Şükrü Y.’ye verilen cezayla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. AYM’nin kararında, Antalya’daki yapı denetim işlerinin özel bir bankanın desteğiyle Gülen yapılanmasına bağlı kişilerin tekeline geçtiğini savunan Şükrü Y.’ye verilen cezayı onayan hakimin, “Paralel Yapı” […]

Cemaat eleştirisine ceza AYM’den döndü

Anayasa Mahkemesi (AYM), köşe yazısı nedeniyle bir bankanın itibarına zarar verdiği gerekçesiyle 10 ay hapis ve para cezasına çarptırılan Şükrü Y.’ye verilen cezayla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. AYM’nin kararında, Antalya’daki yapı denetim işlerinin özel bir bankanın desteğiyle Gülen yapılanmasına bağlı kişilerin tekeline geçtiğini savunan Şükrü Y.’ye verilen cezayı onayan hakimin, “Paralel Yapı” soruşturması kapsamında tutuklandığı hatırlatıldı.

Antalya merkezli yayın yapan bir internet sitesinde köşe yazısı yazan Şükrü Y, 2013’te “Yapı Denetim Fethullah’ın Baronlarına Teslim” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıda, Antalya’daki yapı denetim işlerinin cemaate yakın kişiler tarafından kurulan şirketlerin tekelinde olduğu belirtildi. Bu şirketlerin, “İslami bir bankadan” aldığı yüksek miktarlı kredilerle tüm ihaleleri topladığını anlatan Şükrü Y., mühendislik odalarını da sessiz kalmakla suçladı.

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK

Şükrü Y, okuyucusundan gelen, “İstanbul’da cemaate yakın isimlerce kurulan onlarca yapı denetim şirketi birbirine kefil gösterilerek bir katılım bankasından 5 milyon TL kredi kullanıldı” ifadesine de yazısında yer verdi ve buna ilişkin belgeleri paylaştı. Yapılanın nitelikli dolandırıcılık şüphesi doğurduğuna dikkati çeken köşe yazarı, şikayete konu olan yazısında özetle şunları kaydetti:

“Mühendisliğe kafası basmayan Fethullah’ın hoca kılıklı, katılım banka destekli baronları, yapı denetim sektörünü kontrollerine alırken mühendislik odaları da susma ve eylemsizlik haklarını kullanıyorlar. Fethullah’ın baronları, İstanbul’da yapı denetim şirket pazarı kurdu. Hiçbir yetkiniz olmadığı halde onlarca şirket kuracaksınız, sonra İslami bir bankadan tek bir imza ile yüklü miktarda kredi alacaksınız…”

KARAR ORTALIK BOZULMADAN ALINDI

Yazıda sözü edilen bankanın yaptığı itiraz nedeniyle yazı internet sitesinden kaldırıldı. Bankanın Nisan 2013’te yaptığı başvuru üzerine ise Şükrü Y. ile ilgili, “Bankanın itibarına zarar verme” suçlamasıyla iddianame düzenlendi. İktidarın ve Gülen Cemaati’nin yakın olduğu bir dönemde İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Şükrü Y’nin 10 ay hapis ve 16 bin 660 TL adli para cezasına çarptırılmasına karar verildi.

BANKA FETÖ’NÜN FİNANS MERKEZİ

Şükrü Y, 2015’te AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Şükrü Y’nin dosyasını başvurusundan dört yıl sonra görüşen AYM, Anayasa’nın basın ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan hükümlerini anımsattı. Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarını ortadan kaldırılması için dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. Davaya müdahil olan Adalet Bakanlığı’nın başvuruya yönelik bildirdiği görüşte ise FETÖ’nün finansal yapısının merkezinde Şükrü Y’nin yazısına itiraz eden bankanın da bulunduğu belirtilerek incelemede bunun da dikkate alınması istendi.