6 yeni vakıf üniversitesinin kurulmasının onaylanmasına dönük kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Türkiye'de vakıf üniversitelerini

6 yeni vakıf üniversitesinin kurulmasının onaylanmasına dönük kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Türkiye'de vakıf üniversitelerinin sayısı 46'ya yükseldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı altı yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre kurulacak olan vakıf üniversitelerinin beşi İstanbul biri de Samsun’da.  İstanbul’da; ''Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'', ''İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'', ''Süleyman Şah Üniversitesi'', ''İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'' ve ''Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'' ve Samsun'da da ''Canik Başarı Üniversitesi'' adıyla altı yeni vakıf üniversitesi daha kuruluyor. AKP döneminde 42’si devlet 22’si vakıf olmak üzere 64 üniversite kurulurken, son kurulan üniversitelerle birlikte Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin sayısı 46’ya yükseliyor.
BEZM-İ ALEM ISRARI
1989 yılında İstanbul’da kurulacak olan Bezm-i Alem Üniversitesi’ne dincilerin kontrolünde olacağı iddiası ile soruşturma açılmış, okul kurulamamıştı. 2010 yılına gelindiğinde Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Bezm-i Alem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani Mazbut vakıfların birleştirilerek üniversite haline getirildi. Garip-gurebaaya, ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi için kurulan Bezm-i Alem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatılarak, binası, arazisi ve tüm malvarlığı ile özel üniversiteye peşkeş çekildiğini düşünen Sağlık Emekçileri Sendikası olayı protesto etmişti. Aynı Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastanesi daha önce de türbanlı hemşire ve doktorlarıyla gündeme gelmişti.
İLİM YAYMA VAKFI!
''İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'' ise “İlim Yayma Vakfı” tarafından kuruluyor. Üniversiteye adını veren Sabahattin Zaim, Türkiye Milli Kültür Vakfı, İlim Yayma Vakfı, Aydınlar Ocağı, İslami İlimler Araştırma Vakfı, Milletlerarası İslam İktisatçıları Cemiyeti kurucu üyesiydi.  2007’de yaşamını yitiren Zaim 'peygambersiz devrin sahabesi' gibi adlandırmalar yapılmaktaydı.

Ugandalı çocuğa türkü söyletme merakı
Kocaelİ Çayırova’da düzenlenen 23 Nisan kutlamalarında Gülen’in Uganda’daki Türk okullarından getirilen Ujmajtij isimli öğrencinin “Merhaba Kocaeli” sözü büyük alkış aldı. Ugandalı öğrenci, “Tanıyınca” adlı şiiri seslendirdi. Cibuti’den gelen Muhaffak Ali Seyit ise Aşık Veysel’in “Dava insanlık davası” adlı şiiri seslendirdi. Gülen cemaatinin organize ettiği Arnavutluk 6. Türkçe Olimpiyatları yarışmasında birinci olan Blerta Gjolaj ise “Bana esmeyi anlat” ve “Basma da fistan giyemem aman” şarkılarını seslendirdi. Daha sonra Türkemistan Türkçe Olimpiyatları 1’nci Eziz Kutiyen ve Gjolaj birlikte “Haberin var mı?” türküsünü seslendirerek bir düet yaptı.

Eğitimde yetersiz devlet
cemaatleri güçlendiriyor
Vİyana’da açılması tartışılan Türk Lisesi hakkında günlük Die Presse gazetesine bir makale yazan, Viyana üniversitesi Siyasi Bilimler Enstitüsü öğretim üyelerinden Thomas Schmidinger cemaat okullarının güçlenmesinin sebebini Avrupa devletlerinin Türk göçmenlere yönelik eğitim politikası olmamasıyla açıkladı. Schmidinger makalede şunları kaydetti: "Vaiz Fetullah Gülen etrafında oluşan Türkiye kökenli Nurculuk hareketi de Viyana’da 2007 yılında Phönix Lisesi’ni açtı.
‘BAŞARILI OLAMAZLARDI’
Milli Görüş ve Süleymancılar gibi diğer siyasi İslam hareketleri da ek ders ve eğitim alanında faaliyet gösteriyorlar. Şayet Avusturya devleti Türk göçmenlerinin ikinci ve üçüncü nesil çocuk ve gençlerinin eğitimiyle yeterince ilgilenseydi, ideolojik-dini motifli hareketler bu alanda başarılı olamazdı."

DENİZ COŞAN