Cemaatler okullara taşınacak
Fotoğraf: BirGün

 Berkay SAĞOL

İzmir’de 842 okula imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi görevlendirilmesine Eğitim Sen İzmir Şubeleri, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) ve ÖVDER tarafından tepki geldi.

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, laik ve bilimsel eğitime aykırı uygulamaları reddettiklerini belirtti. Vardal, "Milli Eğitim Müdürlükleri ve il müftülükleri aracılığıyla okullara öğrencilerin ‘manevi gelişimini desteklemek’ amacıyla ‘manevi danışman’ görevlendirilmesi olmuştur. İktidarın eğitim başta olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında ‘tek din, tek mezhep’ anlayışı çerçevesinde hayata geçirdiği bu tür uygulamalar ile laik-bilimsel eğitim başta olmak üzere eşit, özgür ve demokratik yaşama karşı açık bir tavır alındığı anlaşılmaktadır" dedi. Vardal, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Anayasanın laiklik ilkesine aykırı şekilde propaganda faaliyetlerine hız verdiğini geçmiş uygulamalardan biliyoruz. Bu görevlendirmeler de eğitimi dizayn etme çabasından başka bir şey değildir. Manevi Danışman görevlendirilmesine dayanak gösterilen ÇEDES uygulaması ile kamu gücü, kamu kaynakları ve kamu olanakları kullanılarak ‘resmî bir cemaat’ oluşturulmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.

Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ise, "Eğitim sistemi başlı başına sefalet içinde. Dünyadaki herhangi bir bilimsel gelişme eğitim sistemine yansımıyor. Bu uygulamanın okullarda hayat bulmasına izin vermeyeceğiz. Oluşacak her sorunun takipçisi olacağız. Bilimsel, laik ve kamusal eğitimin savunucusuyuz" dedi.