AKP döneminde büyük güç kazanan cemaatler, seçim öncesi Erdoğan’a destek için sıraya girdi. Gülen Cemaati’nin tasfiyesinden sonra pastadan pay alma telaşına düşen cemaatlerin kaygısı peş peşe yapılan açıklamalara yansıdı

Cemaatlerin Erdoğan sevgisi gözleri doldurdu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Darbe girişiminin ardından Gülen yapılanmasının tasfiyesiyle doğan boşluğu doldurma yarışına giren İslami cemaatler, 24 Haziran seçimi öncesinde AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a peş peşe destek mesajlarını açıkladı. Pastadan en büyük payı almanın yarışında olan cemaatler, iktidara yakınlığıyla bilinen gazetelere ilan vererek ve resmi sayfalarından açıklama yaparak, “İstikrarın teminatı” olduğunu savundukları Erdoğan’a sahip çıkılması çağrısında bulundu.

İlk destek Menzil’den
Erdoğan’ın, ‘Yolsuzluk Operasyonu’ sonrası cemaatlere yönelik, “Ya benimlesiniz ya onlarla” çağrısından sonra iktidar yanında taraf tutan ilk dini yapılanma olan Menzil Tarikatı, seçim desteğini de açıktan duyuran ilk cemaat oldu. AKP döneminde çok sayıda radyo ve televizyon kanalı açan Menzil’e bağlı ‘Semarkand Vakfı’nın gazetelere verdiği ilanda, “Yeni hükümet sisteminin sadece seçkin ve imtiyazlı bir kesimi değil toplumun tamamını güvence altına alacağına vesayet sistemine son vereceğine inanmaktayız” denilerek Erdoğan’a destek istendi.

Sağlıkta gericilik
Menzil Tarikatı’nın AKP iktidarında Türkiye genelinde açtığı öğrenci yurdu sayısı 150’ye ulaştı.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in görevden ayrılmasında pay sahibi olduğu iddia edilen Menzil, son beş yılda İçişleri, Adalet ve Sağlık Bakanlığı’nda da etkisini artırdı. Kabine değişikliğiyle görevinden alınan eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ döneminde bakanlıkta kadrolaşan cemaat, sağlık alanında hayata geçirilen birçok gerici uygulamada pay sahibi oldu. Hacamat ve sülük tedavisini yasallaştıran Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nin yanı sıra hastanelerin hasta odalarına kıble yönünü gösteren işaretler, seccade, Kuran ve ‘Peygamberin Hayatı’ kitabının konması uygulaması da Menzil’in etkisiyle gerçekleşti.

Süleymancılar geri kalmadı
Siyasetle yakından ilgili olması itibarıyla Gülen Cemaati’yle büyük benzerlik gösteren Süleymancılar, Erdoğan’a desteğini açıklayan ikinci cemaat oldu. Hükümet ve Gülen Cemaati kavgasının en çok yaradığı grup olan Süleymancılara bağlı Tuna İlim Vakfı’nın mesajında CHP’nin İslam’a savaş açtığı ileri sürüldü.

Mesajda, “İslam aleminin geleceği için Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan beyi, başkanlık ve milletvekili seçimlerinde başarılı olmaları için Türkiye genelinde beraber çalıştığımız tüm arkadaşlarımızla birlikte destekleyeceğimizi beyan ederiz” denildi.

Eğitim kontrollerinde
Varlığını türban ve Kuran eğitimi üzerine kuran Süleymancılar, bir dönem etkisini yitirse de AKP döneminde kamudaki varlığını korumayı başardı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda Gülen yapılanmasından boşalan kadrolar, Süleymancılar tarafından dolduruldu. Süleymancılar, ülke genelinde 2 binden fazla olduğu tahmin edilen öğrenci yurtlarında binlerce öğrenciye dini eğitim verdi. MEB ile imzaladığı ‘Değerler Eğitimi Protokolü’ kapsamında gerici ideolojisini okullarda düzenlediği seminerlerde çocuklara aktaran cemaatin ülke genelinde yüzlerce öğrenci yurdu açmasına olanak sağlandı. Aladağ’da bu gruba bağlı bir öğrenci yurdunda yaşanan ve 11 çocuğun ölümü ile sonuçlanan yangından sonra ortaya çıkanlar hükümetin himayesinin ulaştığı noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.

Nurculardan siyasi mesaj
Nur Cemaati’nin en etkili kollarından biri olan Hayrat Vakfı Risale-i Nur Talebeleri de Cumhur İttifakı’nı destekleyeceklerini açıkladı.

Nurcuların kurucu lideri Said Nursi’nin ‘Medresetüzzehra (Zehra Üniversitesi)’ hayalini AKP döneminde gerçekleştiren cemaatin resmi internet sitesinden yaptığı açıklama, diğer cemaatlerin destek mesajlarından farklı bir yönüyle de öne çıktı. Kulislerde sıklıkla dillendirilen, “Erdoğan seçilse de parlamentoda çoğunluğu alamamaktan korkuyor” iddiasını kuvvetlendiren açıklamada, “Cumhurbaşkanı’nın güçlü, uyumlu çalışan bir Meclis çoğunluğuyla çalışması zaruridir” denildi. AKP’nin TBMM’de çoğunluğu elde edememesi durumunda ‘eski vesayet sistemi’nin devam edeceği savunuldu.

AKP’nin MEB eliyle eğitimde etkin rol verdiği Nurcular, ‘Osmanlı Türkçesi’ bahanesiyle okullara girdi. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile 2012’de imzaladığı protokole dayanarak Türkiye’deki tüm halk eğitim merkezlerinde kurs düzenleyen Hayrat Vakfı, Adıyaman Merkez Anadolu Lisesi ve Bucak Fen Lisesi’nde Osmanlı Türkçesi dersleri ile öğrencilere ‘değerler eğitimi’ verdi.

***

Sıraya giren çok

İktidar pastasından en büyük payı alan Menzil, Süleymancılar ve Nurcuların yanı sıra irili ufaklı birçok dini cemaat de seçimde Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı. 16 Nisan Referandumu’nda ‘evet’ cephesinde yer alan İskender Paşa Cemaati bir kez daha Erdoğan’ın yanında saf tuttu. Mahmut Sami Ramazanoğlu’nun lideri olduğu ve özellikle esnaflar arasında örgütlendiği bilinen Erenköy Cemaati de ‘Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı. Henüz açıklamasa da Demokrat Parti döneminde iktidara yakınlığıyla etki alanını genişleten ve AKP’ye de benzer şekilde yakın duran Süleyman Efendi Cemaati’nin de önümüzdeki günlerde Erdoğan’a desteğini sunacağı belirtiliyor. Bir dönem Necmettin Erbakan ile yakın ilişkide olan Adnan Oktar da “Tayyip Hocam” dediği Erdoğan ve AKP’ye desteğini televizyondan ifade edenler arasında yer aldı. Yine, Arvasiler, Küfreviler, Zilanlılar ve Yahyalı Cemaati de destek açıklaması yaparak pastadan pay almak için sıraya girdi.