Cemaatlerle ilgili önergeye ret kararı

CHP Milletveki Zeynel Emre ve partili 28 milletvekilinin imzasıyla, cemaatlerin nüfuzları, ekonomik güçleri, yerel ve uluslararası boyuttaki siyasi bağlantılarının araştırılması amacıyla verilen önerge, TBMM Başkanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmadı.

Kaba buldu
Yıldırım’ın araştırma önergesini, metinde yer alan “Fethullah Gülen Cemaati, AKP iktidarından aldığı güçle palazlandıkça palazlanmış, darbe yapacak aşamaya dahi ulaşabilmiştir. AKP iktidarının, devleti ele geçirmek için işbirliği yaptığı tek cemaat ve tarikat, Fethullah Gülen Cemaati değildir. Belki bu Cemaat ile çok daha fazla içli dışlı olmuş, iş yapmıştır ancak Türkiye’de bilinen diğer tarikatlar da bu dönemde AKP iktidarı için ‘al gülüm ver gülüm’ dostluğu içinde etkinleşmiştir” ifadeleri, ‘kaba ve yaralayıcı söz’ olarak değerlendirdiği için iade ettiği bildirildi.

Adnan Oktar örneği
Emre’nin cemaatler hakkında verdiği önergede, geçtiğimiz aylarda operasyon düzenlenen Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar cemaatinden 135 kişinin, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “çocuğun cinsel istismarı”, “cinsel saldırı” gibi çeşitli suçlardan tutuklandıkları hatırlatıldı. Önergede ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği ve demokrasinin devamı açısından tarikat ve cemaatlerin nufuzları, ekonomik güçleri ve uluslar arası siyasi bağlantılarının da incelenmesi gerektiğine değinildi.