Alevi Dernekleri Federasyonu, cemevlerine gelen elektrik faturalarını ödememe kararı aldı. Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Eşit yurttaşlık istiyoruz. Buyurun gelin elektriğimizi kesin. Cemevlerimiz ticarethane değil, ibadethanemizdir" dedi.

Cemevleri, elektrik faturalarını ödememe kararı aldı

Alevi Dernekleri Federasyonu, cemevlerine gelen elektrik faturalarını ödememe kararı aldı. Kararlarını ve yüksek faturalarla ilgili çarşamba günü mahkemeye başvuracaklarını, sosyal medya hesabından duyuran Federasyon Başkanı Celal Fırat, "Bu ülkede diğer ibadethanelere ne hak tanınıyorsa bize de onun sağlanmasını istiyoruz. 28 kurum bu kararı imzaladı ama yarın yüzlerce cemevimiz buna imza atacaktır" dedi.

Alevi Dernekleri Federasyonu ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı Celal Fırat, bir süre önce cemevlerinin “ticarethane” sayılarak gönderilen 30 bin liralık elektrik faturasına tepki göstermişti.

Fırat, yaptığı açıklamada “Türkiye'de gerçekten Alevilere yapılan bu muameleyi bir zül olarak görüyoruz. Ben hakkımı helal etmiyorum. Bu ülkedeki eşit yurttaşlık felsefesindeki herkesin buna tepki koyması lazım. Esasında bizim meselemiz bir fatura meselesi değil, bu bir hak arayışı meselesi. Devlet her anlamda bizi eşit yurttaş olarak görmüyor” demişti.

'TOPLU OLARAK MAHKEMELERE BAŞVURACAĞIZ'

Celal Fırat başkanlığında bir araya gelen Alevi Dernekleri Federasyonu, elektrik faturalarını ödememe kararı aldı.

Celal Fırat sosyal medya hesabından, konuya ilişkin; "Alevi Dernekleri Federasyonu’nun bileşenleri olarak, elektrik faturalarını ödememe kararı aldık, çarşamba günü mahkemelere toplu olarak başvuracağız" açıklamasını yaptı.

'EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ, BUYURUN GELİN ELEKTRİĞİMİZİ KESİN'

Bugün aldıkları karara ilişkin konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, “Eşit yurttaşlık istiyoruz. Buyurun gelin elektriğimizi kesin. Cemevlerimiz ticarethane değil, ibadethanemizdir" dedi. Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz eşit yoldaşlık istiyoruz Cemevlerimiz kesinlikle ticarethane değil ibadethanedir. Bu ülkede diğer ibadethanelerine ne hak tanınıyorsa bize de onun sağlanmasını istiyoruz. Bizler şimdiye kadar şunları talep ediyorduk: Cemevlerimize yasal statü verilsin. Aslında o statüyü Aleviler verir, devletin yapması gerek sadece o statüyü kabul etmesi. Bize statü vermesinin mantığı da yok bu saatten sonra. Biz 'Cemevi ibadethane' diyorsak buna 'İbadethane değildir' hakkını kimse kendinde görmemeli. Bu boyutuyla ilgili biz her anlamda yasal çerçevede, haklarımızı alana kadar geniş çaplı bir çalışma yapacağız, eylemler yapacağız. Kısacası biz eşit yurttaşlık istiyoruz. Geçen paylaştığımız tweetten sonra çok canımız, şöyle bir tepki koyuyordu: Ya diğer ibadethanelere bir hak tanınmasın ya da onlara veriliyorsa, giderleri karşılaşıyorsa bizim de giderlerimizin karşılasın. Bugün yeni toplantı yaptık, 28 kurum bu kararı imzaladı ama yarın yüzlerce cemevimiz buna imza atacaktır. Yarın da kamuoyunu bilgilendireceğiz, çarşamba günü de davalar açacağız."

TUNCAY ÖZKAN: HER YURTTAŞ BU DAYANIŞMAYA KATILABİLİR

Öte yandan, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu kararı sonuna kadar destekliyorum. Cemevleri ibadethanedir. Türkiye’yi yakıp kavuran elektrik ve doğal gaz zamları geri alınana kadar her yurttaş bu dayanışmaya katılabilir. Ve zamların geri alınması için dava açabilir" dedi.

ANKA