Cemil Candaş cinayetinin ardında suç örgütü mü var?

Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Cemil Candaş’ın 18 Temmuz 2016’da belediye binasında vurularak öldürülmesine ilişkin davaya 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 3’ü tutuklu 6 sanığın yargılandığı davanın önceki günkü duruşmasında, 10 Ağustos 2017’de gözaltına alınarak, Cemil Candaş’ı öldürmeye azmettirmek suçundan tutuklanan Selahattin Keten, Rıza Keten ve Mehmet Tüysüz’le ilgili ek iddianemenin mahkemeye sunulması bekleniyordu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca Candaş’ın öldürülmesine ilişkin Mehmet Tüysüz, Rıza Keten, Selahattin Keten ve Levent Karaman hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlanarak iddianame düzenlenmesi durumunda bu davayla birleştirilmesine karar verilmişti. Ancak beklenen olmadı. Mahkeme hakimi Ketenlerle ilgili iddianamenin kendilerine yeni ulaştığını inceleme aşamasında olduklarını belirtti. Cemil Candaş cinayeti davası 16 Kasım’a ertelenirken, bu tarihte Ketenlerle ilgili iddianamenin Candaş Davası ile birleştirilerek Ketenlerin davaya çağrılması bekleniyor.

Ceza hukukçuluları bir yılı geçmesine rağmen cinayetle ilgili Ketenler iddianamesinin mahkemeye sunulmamasını olağandışı olarak yorumluyor. Öte yandan iddianamenin geç hazırlanmış olması, Cemil Candaş cinayetininin organize suç kapsamında ele alınmış olabileceği ve derin bir soruşturma sürecinin devam ettiği şeklinde de yorumlanıyor. Davaların birleştirilmesiyle Cemil Candaş cinayeti ve suç örgütü oluşturma kapsamında birçok yeni süpriz ismin davaya eklenebileceği konuşuluyor.