12 Eylül Askeri Darbesi’nden sonra gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır’a ilişkin 2014 yılında yeniden başlatılan soruşturma zamanaşımına uğratılarak kapatıldı. Kırbayır’ın ailesi "Cumhurbaşkanı bize söz verdi. Cumhurbaşkanı bizimle alay mı ediyorsunuz?”  diye sordu.

Cemil Kırbayır’ın dosyasına zamanaşımı: "Cumhurbaşkanı alay ediyor"

BERKAY DÜNDAR

Ardahan’ın Okçu köyünde 12 Eylül Askeri Darbesi’nden sonra gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır’a ilişkin 2014 yılında yeniden başlatılan soruşturma zamanaşımına uğratılarak kapatıldı. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 28 Aralık 2021’de zamanaşımı gerekçesiyle, “Kovuşturmaya yer yok” denilerek kapatılan soruşturmaya Kırbayır ailesi ve insan hakları savunucuları tepki gösterdi. Aile, 2011'de Berfo Ana'ya oğlunu bulma sözü veren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki göstererek, “Bizimle alay mı ediyorsunuz?” diye sordu.

Kırbayır’ın ailesi ve avukatları soruşturmanın zamanaşımına uğramasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, kardeşi Fatma Kırbayır ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı.
Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, kardeşinin devletin güvenlik güçleri tarafından katledildiğini belirtti. Devletin kardeşini keyfi ve yargısız bir infaz sonucu kaybettiğini belirten Kırbayır, “33 yıl boyunca kapısını açık bırakan bir annenin, oğlunun mezarına gidip gözyaşı dökme hakkı elinden alındı. Başvurularımız devletin kurumları tarafından sumen altı edildi” dedi.

12 EYLÜL ZİHNİYETİ SÜRÜYOR

Kardeşinin 1980 darbesinden bir gün sonra gözaltına alınıp kaybedildiğini hatırlatan Kırbayır, “1980’den bu yana gelen iktidarlar sürekli ‘biz darbe ve darbecilere karşıyız’ diyor. Yalan söylüyorlar. Madem karşısınız 12 Eylül darbesinin doğurduğu ve bize çektirdiği acıları neden zamanaşımına uğratıyorsunuz? 12 Eylül darbe zihniyeti devam ediyor” diye konuştu.

TARİFSİZ BİR ACI

Kırbayır’In kız kardeşi Fatma Kırbayır da şunları söyledi: “Bu çok büyük bir yaradır, bir acıdır. Bu devlet sadece Cemil’i öldürmedi. Hepimize kan kusturuldu. Cumhurbaşkanı bize söz verdi. Cumhurbaşkanı bizimle alay mı ediyorsunuz?”

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise Kırbayır’ın gözaltına alınıp kaybedilme sürecini anlattı. Bu davada zamanaşımın hukuken hiçbir karşılığının olmadığının altını çizen Keskin, “Avukatları olarak hiçbir şekilde kabul edilemeyecek karara karşı itirazımızı yaptık. Bu tamamen hukuksuz bir karar. Verilecek karardan sonra AYM ve AİHM’e yolu açık olacak” diye belirtti.