Bir cenderenin içindeyiz.

Distopya romanlarına, filmlerine taş çıkartacak iktidar, her gün biraz daha sıkıştırmak, ezmek, nefesimizi kesmek, tüm toplumu yalanına boyun eğdirmek istiyor.

Ama...

Distopyaların bir de direnişçileri vardır.

İktidarın zalimliğini göze alarak gerçeği savunurlar.

Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan o direnişçilerdendir.

10 yıl önce FETÖ kumpasında, bu yıl FETÖ’nün metastazında hapsedildiler.

Silivri Cezaevi’ndeki tecritte aylar geçirdiler.

Milim bükülmediler.

İyi ki varlar...

Yine yazdılar ve kitapları ‘Cendere’ çıktı.

***

Cendere’nin her bölümü, demokratik bir ülkede yeri yerinden oynatır. Ancak siyasi gücün gerçeği baskılayabildiği geçici bir yanılsama yaşayan Türkiye’de iktidar sessizlikle geçiştirebileceğini zannediyor.

Çok yanılıyor.

Söz konusu hakikat ise; dünyanın en güçlü silahı işlemez hakikati yazan bir kaleme.

Tarihi de o kalem yazar.

Cendere’de 15 Temmuz’da tankların altında ezilenlerin değil o tankların mazotu olanların korunduğunu okuyacaksınız.

FETÖ Borsası’nda parası olanın 251 canın bedelini bol sıfırlı rüşvetlerle ödediğini göreceksiniz.

251 candan siyasi ikbal devşirenleri, sahte kahramanları tanıyacaksınız.

Saray’a yakın olmanın cezasızlığıyla, farklı tarikat maskeleri takıp FETÖ suçlamalarından sıyrılanlarla yüzleşeceksiniz.

***

Cendere’deki ‘Uyuşturucu Baronlarını Neden Birileri Kurtarır?’ bölümü ne kadar derin bir bataklık içinde olduğumuzun sadece bir örneği. Baronlar Savaşı kitabı için inceleme yaparken benim de ulaştığım belgelerle harmanlayarak anlatayım:

Uyuşturucu Baronu olduğu iddia edilen İranlı Naji Sharifi Zindaşti, hakkında çok ağır suçlamalar olmasına karşın 6 ay tutuklu kaldıktan sonra Ekim 2018’de skandal bir kararla tahliye edilmişti.

Tahliye kararını veren İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) soruşturma başlattı. Cevdet Özcan, dindarlığını sık sık vurguladığı ve ‘Allaha emanet olun’ diye biten ifadesinde kendisine Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi Burhan Kuzu’nun tahliye etmesi için baskı yaptığını söyledi.

Önce Küçükçekmece Adliyesi’ne görevlendirilen Cevdet Özcan daha sonra Erzurum’a tayin edildi.

Bu sırada 24 Ocak 2019’da Erzurum’da bir TIR’da 1,5 ton eroin ele geçirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu büyük operasyonu duyurdu.

Belki hatırlarsınız.

İstanbul’da yakalanan eroin sevkiyatının liderinin özel uçakla Erzurum’a götürülmesi TV kanallarında, gazetelerde kare kare yayınlandı.

Bu soruşturmayı Savcı Melih Yıldırım yürütüyordu.

İddiaya göre...

Bir süre sonra Erzurum Adliyesi’nde görev yapan Savcı F.S.’nin yanına iki avukat geldi. Zindaşti’yi serbest bıraktıran avukatlar olduklarını söylediler. Savcı F.S.’den kendilerini soruşturma savcısı Melih Yıldırım ile görüştürmesini istediler.

Savcı F.S. bir akşam, Melih Yıldırım’ın lojmandaki evine çat kapı geldi ve iddiaya göre özetle şunları söyledi:

“İstanbul’da işler hep böyle yürüyormuş... ‘Ne kadar istersen, milyonlarca dolar sorun değil...’ dediler. İstanbul’dan Erzurum’a çok güçlü bir hâkim gelecek bu dava için... İstanbul’da Zindaşti’nin serbest bırakılması için hakime 10 TL’lik bir banknot vermişler. Banknotun üzerindeki seri numarası şifreymiş. Bu para Kapalıçarşı’daki bir kuyumcuya verilip 3,5 milyon dolar rüşvet alınmış. Hiç iz kalmamış.”

Savcı Melih Yıldırım, meslektaşı F.S.’yi defalarca uyardı ama fayda etmedi. Rüşvet teklifleri sürdü. Sonunda bir tutanak ile yaşadıklarını anlattı.

Düşünsenize...

Ya F.S. bu soruşturmanın savcısı olsaydı...

Hani F.S. ‘İstanbul’dan çok güçlü bir hâkim gelecek’ diyordu ya.

Bir süre sonra Zindaşti’yi serbest bırakan hâkim Cevdet Özcan, 1,5 tonluk uyuşturucuyla ilgili davaya bakacak Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde görevlendirildi.

Bir uyuşturucu davasının çok şaibeli hakimi, rekor uyuşturucunun yakalandığı davanın hâkimi oluyordu.

Barış Terkoğlu’na açıklama yapan HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç, bu atamada bir kasıt olmadığını, bir talihsizlik olduğunu söyledi. Erzurum’a atamanın uyuşturucu baskınından önce yapıldığını, terör suçlarına bakmayan bu mahkemede görevlendirildiğini söyledi. Savcı F.S. de iddiaları yalanladı.

Ayrıca Savcı F.S.’nin hâkim olan eşi, kocası hakkında HSK’ye şikayette bulunmuştu. Kendisini aldattığını iddia ettiği F.S.’den olaylı şekilde boşanmıştı.

Cendere’de Savcı F.S. hakkındaki son gelişme yer alıyor.

Ankara’da 26 Eylül 2020’de sade bir törenle evlenmiş.

Kiminle dersiniz...

AKP Kocaeli Milletvekili ve partinin MKYK üyesi Emine Zeybek ile.

İşte böyle olur Cendere’deki düğün...