Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar dün de devam ederken ABD, Fransa ve Rusya'dan oluşan Minsk Grubu dün Cenevre'de ateşkes sürecini görüştü.

Cenevre’de çözüm arayışı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dağlık Karabağ kriziyle ilgili Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalara son verilmesi ve ateşkes sürecinin başlatılması için dün ilk toplantı yapıldı.

ABD, Fransa ve Rusya (Minsk Grubu) temsilcileri İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelerek krizi değerlendirdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da toplantıya katılırken Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan'ın Moskova'daki toplantıya katılacağı açıklandı. Toplantının devamı pazartesi günü Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılacak.

'ÇATIŞMALAR SONA ERMELİ'

Cenevre'deki toplantıya ilişkin basına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Herkesin çatışmaların koşulsuz olarak sonlandırılmasının lehlerine olduğunu ve olayın masada çözülmesini istediğimizi anlamasını istiyoruz" açıklaması yaptı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasındaki polemik ise devam ediyor. Her iki taraf da birbirlerini sivil ölümleriyle suçlarken Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği destek de yine tartışma konusu oldu.

'TÜRKİYE'DEN SİLAH ALIYORUZ'

Paşinyan, uluslararası basına verdiği demeçlerde çatışmaların "Türkiye'nin doğrudan destek verdiği için büyüdüğünü" ileri sürerken Aliyev, "Türkiye, Karabağ konusunda yalnızca politik destek veriyor" dedi. Türkiye'nin doğrudan desteği olduğu iddialarını tekrar yalanlayan Aliyev, Euronews'e verdiği demeçte, "Türkiye’den silah alıyoruz, ancak sadece onlardan almıyoruz. Başlıca silah tedarikçimiz Türkiye değil. Zira Ermenistan ücretsiz silah alıyor. Bizse parasını ödüyoruz" ifadelerini kullandı.

SİVİLLER GÜVENDE DEĞİL

Öte yandan, çatışmalar dün yineAzerbaycan'ın bazı kentlerine sıçradı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun Goranboy, Terter, Ağdam, Berde ve Ağcabedi illerine ateş açtığını duyurdu. Azerbaycan'ın en büyük ikinci kente Gence'de ise bir okul ve bir müze top atışlarının hedefi oldu. Çatışmalarda yaşamını yitiren sivil sayısının 31'e yükseldiği kaydedildi.