Dünyanın en önemli beş otomobil fuarı içerisinde yer alan ve bu yıl 700 bine ulaşması beklenen ziyaretçi sayısıyla otomotiv gündemini belirleyen Cenevre Otomobil Fuarı 88’inci kez kapılarını açtı

Cenevre’de elektrikli rekabet

ERSOY YAŞAR - @ersysr
ersoy@otosafari.com

Fuar süresince sayısı bine ulaşacak otomobilin sergilenecek ve 110 farklı modelin Avrupa ve dünya prömiyerinin yapılacak olması, otomobil üreticilerinin yenilikçi bakış açılarını yansıtması adına da önem taşıyor. Farklı segmentlerde otomobiller ziyaretçilerle buluşurken Cenevre Otomobil Fuarı’ndan bu yıl ardı ardına elektrikli modellerin lansman haberleri de geldi. Birçok otomobil markasının mesajlarında mobilite ve sürdürülebilirlik vurguları öne çıktı. Yenilikçi ve inovasyona yatırım yapan markaların konsept olarak sergiledikleri modellerin satışa sunulacağı tarihleri açıklamaları ve söz konusu tarihlerin çok da uzak olmaması dikkat çekiciydi. Görünen o ki inovasyonda ‘hızlı olanın’ kazanacağı günler yakın.

Elektrik ve alternatif yakıt teknolojileri kullanan yeni ulaşım anlayışının yükseldiği, bu alanda yatırım yapan üreticilerin itibarın yanı sıra finansal olarak da kazandığı kırıcı rekabet ortamında, daha önce özellikle Detroit, Tokyo, Paris ve Frankfurt fuarlarında ‘ağırdan alan’ markaların ellerini çabuk tuttuğunu Cenevre’de açık olarak gördük. Düne kadar geleneksel bir tavır olarak stantta yer alan ‘konsept’ modelin üretim tarihi hakkında belirgin açıklamalar yapılmazken bugün Cenevre’de iki yıllık seri üretime geçiş aralıkları konuşuluyordu. Kuzey Avrupa ülkelerinin dizel otomobillere getirdiği kısıtlar, Almanya Federal Mahkemesi’nin yerel yönetimlere dizel otomobillere yasak getirebilme yetkisinin önünü açması ve Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden (özellikle Çin) gelen pazar sınırlamaları ve yasal düzenlemeler, elektrikli otomobil kullanıcılarına sağlanan teşvik ve avantajlarla birleşince gücünü korumak zorunda olan köklü otomobil markalarına hız kazandırdı.

***

cenevre-de-elektrikli-rekabet-437347-1.

AudI e-tron quattro ile sahneye çıktı

AudI, pazarda yer alan A3 plug-in hybrid modelinde de kullandığı e-tron sınıfını genişleteceğini Cenevre’de sahneye çıkardığı kamuflajlı bir prototiple duyurdu. Markanın ürettiği tamamen elektrikli ilk model olacak e-tron quattro, yükselen SUV segmentinde şimdilik Tesla Model X ve Jaguar I-Pace ile rekabet edecek. Audi, Cenevre’ye 250 adet kamuflajlı modelden getirdi ve 5 milyon km’nin üzerinde test sürüşü yapmayı planlıyor. Otomobilin ağustos ayında satışa sunulacağı ve öncelikle Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yollara çıkacağı öngörülüyor.

***

cenevre-de-elektrikli-rekabet-437348-1.

BMW'den M8 Gran Coupe ve i8 gösterimi

Avrupa pazarında elektrikli ve hibrit modellere odaklanan, dış pazarlarda ise SUV ve spor segmentlerde atak yapan BMW Cenevre’de M8 ve i8 modelleri ile boy gösterdi. Satış başarısı yakalayan spor plug-in hibrit i8 modelinin Roadster (iki kapılı üstü açık) modelini de sergileyen marka sürüş deneyimine odaklanıyor ve son yıllarda yaptığı satın almalarla mobilite yatırımlarını sürdürüyor.

***

cenevre-de-elektrikli-rekabet-437349-1.

Honda Urban EV ile geliyor

Honda, geçen yıl Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıttığı, Tokyo’da 2019’da banttan indireceğini açıkladığı elektrikli Urban EV konsept otomobili ile Cenevre’de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Retrospektif tasarıma sahip otomobil 2019’da Avrupa pazarında olacak.

***

cenevre-de-elektrikli-rekabet-437351-1.

Porsche Mission-E Cross Turismo

Porsche, Cenevre’de önceki yıllarda tanıttığı elektrikli otomobil konsepti Mission E’nin, CUV (Cross Utility Vehicle) sınıfındaki versiyonu Mission E Cross Tourismo’yu tanıttı. Markanın 2015 Uluslararası Otomobil Fuarı’nda (IAA) tanıttığı Mission E konsepti üzerinden geliştirilen yeni modelin dünya tanıtımı ise 2019’da yapılacak.

Elektrikli yarış otomobili Cupra
SEAT’ın bağımsız bir marka olarak konumladığı Cupra, Cenevre’de ilk kez yarış otomobili olarak ziyaretçilerle buluştu. 300 kW (408 HP) sürekli olmak üzere 500 kW (680 HP) güç üreten Cupra e-Racer, tork yönlendirme özellikli tek vitese ve arkadan itiş özelliğine sahip. Otomobilin gösterge paneline entegre edilmiş yeni geri görüş teknolojisi ise geleneksel ayna işlevini üç kamera ile entegre olarak yerine getiriyor.

***

cenevre-de-elektrikli-rekabet-437352-1.

Lastik üreticileri de elektrikli sürüşe odaklandı

Lastik üreticisi Goodyear, büyüyen elektrikli araç pazarına yönelik Elektrikli Sürüş Teknolojisi ile geliştirdiği ve 2019’da Avrupa yollarına çıkacak olan EfficientGrip Performance prototip lastiğinin ön tanıtımını 2018 Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirdi. Marka, testlerle elektrikli motorların güçlü ve anlık tork momenti ile ağır bataryaların neden olduğu ilave araç ağırlığına bağlı olarak, elektrikli araç lastiklerinin standart lastiklere göre yüzde 30 daha hızlı yıprandığını saptamış ve bu yönde geliştirmeler yapmış. Araç üreticilerinin, lastiğin dayanıklılığı için gerekli olan özelliklere ek olarak elektrikli araçların yuvarlanma direncinin daha da geliştirilmesi yönünde talepleri olduğu da belirtiliyor. Dikkat çeken bir diğer konu ise lastiklerin sessizliği ve konforu. Elektrikli araçlar, düşük hızlarda standart araçlardan kaynaklanan gürültünün yarısına sahip.

Pirelli, Cyber Car teknolojisini tanıttı
Pirelli, 88’inci Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda önde gelen otomobil üreticileriyle işbirliği içinde orijinal ekipman için geliştirilen Cyber Car teknolojisini tanıtıyor. Cyber Car, lastiğin otomobilin elektronik ve özellikle sürücü destek sistemleriyle doğrudan etkileşim kurmasını, böylece otomobilin işleviyle ilgili önemli bilgilerini ileterek performansı geliştirip sürüşün daha güvenli olmasını sağlıyor. Yeni sistem, yıl sonuna kadar önde gelen otomobil üreticilerinin yenilikçi elektrikli ve geleneksel otomobillerinde yer almaya başlayacak.

***

Yılın otomobili seçildi

Cenevre Otomobil Fuarı’nın başlamasıyla birlikte ‘2018’de Yılın Otomobili’de seçildi. 23 farklı ülkeden 60 gazetecinin yaptığı değerlendirmeyle 37 adaydan Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, BMW 5 Serisi, Citroen C3 Aircross, Kia Stinger, Seat Ibiza ve Volvo XC40 finale kalan otomobiller olmuştu. 60 gazetecinin finale kalan otomobiller üzerinde yaptıkları değerlendirmelerin ardından 325 puan alan Volvo XC40 yılın otomobili seçildi.

***

cenevre-de-elektrikli-rekabet-437350-1.

Jaguar, Model X’i I-PACE ile zorlayacak

Geçen günlerde PACE ailesinin en yeni üyesi ve Jaguar’ın tamamen elektrikli modeli olan I-PACE’I tanıtan Jaguar, yeni modelini Cenevre’de de vitrine çıkardı. Lansmanı ile birlikte Tesla’nın benzer segmentteki Model X’I ile karşılaştırılan otomobil, yapılan bağımsız bir karşılaştırmada 0-100 km hızlanmada ve frenlemede Tesla’yı geride bıraktığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Tanıtımının ardından Türkiye’de de sipariş alan otomobil, Cenevre’de ilgi gören elektrikli SUV modellerinden biri oldu.

***

cenevre-de-elektrikli-rekabet-437353-1.

Renault’dan sürücüsüz paylaşım konsepti

ZOE modeli ile elektrikli pazarında rekabet eden Renault, süregelen Cenevre Otomobil Fuarı’nda EZ-GO konsepti ile yer alıyor. Dünya genelinde trafik sorununu azaltmayı amaçlayan bir robot-taksi olan EZ-GO, tamamen elektrikli ve otonom sürüş özellikleri taşıyor. Özel ve kamu şirketleri tarafından kent ulaşımında kullanılabilecek bu sürücüsüz konsept, bağlı servisler yoluyla akıllı çözümler geliştirmek üzerine tasarlanmış. Marka, yıl içerisinde mobiliteye yönelik farklı hizmetleri de sunacaklarını fuarda açıkladı.