Cengiz Holding’in maden projesi için ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kazdağları Derneği’nden Doğan: “Nihai kararın da lehimize olacağına inanıyoruz.”

Cengiz’e ikinci kez ‘dur’ kararı
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Cengiz Holding tarafından Kazdağları’nda açılmak istenen Halilağa bakır-altın madeni için ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Cengiz’e bağlı Truva Bakır İşletmeleri’nin Çanakkale Bayraiç’teki Halilağa bakır-altın madenine karşı direniş sürüyor. Kapasite artış için verilen ÇED olumlu kararına karşı TEMA’nın ardından 6 kurum ve 82 kişinin açtığı davada da yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada “Çok sevinçliyiz. Nihai kararın da lehimize olacağına inanıyoruz” denildi.

Dava öncesi yapılan açıklamada, Cengiz Holding’in söz konusu projeyi 2019 yılında Kanadalı Liberty Gold’dan 55 milyon dolara devraldığı, projenin işletme ruhsat alanının yaklaşık 5 bin 166 hektar yani 51 bin 660 dönüm olduğu belirtilmişti.

TOZA BULANACAK

Proje süresinin 15 yıl olduğu ve “patlatmalı açık ocak” seklinde işletilmesinin planlandığı belirtilen açıklamada; “Proje süresince 90 milyon ton cevher ve 105 milyon ton pasa üretilecek. Yani 15 yıl boyunca dinamitle patlatma yapılacak ve civar köyler, tarım alanları ve ormanlar toza bulanacak. Projeden Hacıbekirler, Muratlar, Halilağa, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık ve civardaki diğer köyler etkilenecek. Proje Hacıbekirler köyüne yalnızca 750 metre mesafede bulunuyor. Proje arazisi orman ve şahıs arazilerinden meydana geliyor” denilmişti.

Projenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki köylerin suyunu kurutacağı ifade edilmiş, henüz başlangıç aşamasında ÇED alanı içinde kalan 540 hektar (5 bin 400 dönüm) orman ve 43 hektar (430 dönüm) tarım alanınının yok olacağı için dava açılmıştı.