Cerattepe’de Cengiz, şantiye sahasında olmaması gereken bir villa yaptı. Kurumlar ormanlık alana inşa edilen villaya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

Cengiz Holding, açtığı maden ocağının şantiye sahasında kaçak villa inşa etti

Dilan Şahinbaş

İktidarın gözde şirketi Cengiz Holding, tüm itirazlara rağmen açtığı maden ocağının şantiye sahasında kaçak bir villa inşa etti. Yeşil Artvin Derneği, şantiye sahasında olmaması gereken bu villanın ÇED İnceleme Değerlendirme Formuna aykırı olduğuna dikkat çekti.

O dönemde Artvin Bölge Müdür Yardımcılığı ve şimdi ise müdürlük yapan Mimar Sinan Özkaya’nın da içinde bulunduğu heyetin, 2013 yılında imzalamış oldukları ÇED İnceleme Değerlendirme Formu’nda idari bina ve sosyal tesislere orman sahasında izin verilmeyeceğini beyan etmişlerdi. Ancak uydu görüntülerinden de net bir şekilde görülen villanın şantiyenin hemen yanındaki ormanlık sahada inşa edildiği ortaya çıktı.

Yeşil Artvin Derneği, yapının ne amaçla yapıldığını öğrenmek için Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne yazılı başvuru yaptı. Kurum, derneğin başvurusunu yanıtsız bıraktı.

YASADIŞI FAALİYETE GÖZ YUMULUYOR

Derneğin genel sekreteri avukat Bedrettin Kalın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin bu yasadışı faaliyete göz yumarak suç işlediklerini vurguladı.

Maden şirketinin şimdiye kadar birçok kez yasadışı hareket ettiğini hatırlatan Kalın, “Bu arazi orman alanına dahil olduğu için Orman Bölge Müdürlüğüne, bilgi edinme esası kapsamında, yapılan bu villa ile ilgili yazılı soru sorduk. Fakat Orman Bölge Müdürlüğü vermiş olduğu cevapta bunun kurum içi yazışmalarla alakalı bir konu olduğunu, bilgi edinme esası kapsamında değerlendirilemeyeceğini ya da cevap verip vermemenin kendi tasarruflarında olduğunu; kısacası cevap vermemeyi tercih ettiklerini ifade etmişlerdir” dedi.

Artvin halkının Cerrattepe ve Kafkasör bölgesinde orman alanlarının korunması için 245 gün nöbet tuttuğunu hatırlatan Kalın, “Cerattepe’de orman içinde bile olmayan yol kenarında bulunan ormana en ufak bir zararı olmayan on metrekarelik kulübeyi bilen kaldıran bölge müdürlüğü, iş Mehmet Cengiz’e gelince nedense sessiz kalıyor? Bununla ilgili bir cevap vermekten bile kaçınıyor” ifadelerini kullandı.

Kalın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Artvin halkına hiç olmazsa bir cevabı bile çok gören, sessiz kalan ve görevini esasen ihmal eden ve görevini aslında kötüye kullanan kendi ÇED forumlarında bile yapılamaması gereken bir yapıya bugüne kadar göz yummuş olan kamu idaresi Orman Bölge Müdürlüğü yöneticileri ve idarecileri esasen bir suç işlemektedirler. Biz de bunun gereği neyse onu yapmaya, takip etmeye devam edeceğiz. Biz işin takipçisi olarak maden şirketini diğer faaliyetlerinde nasıl takip ediyorsak bu yasa dışı uygulamasında da yine takip edeceğiz.”