Cengiz Holding’in ÇED’i yeni süreci eski

Yunus Emre Ceren

Dört bir tarafı maden projeleriyle çevrilmiş Kazdağları’nda Cengiz Holding’in Halilağa’da bakır madeni için yeni bir ÇED süreci başlattığı ortaya çıktı. Şirket, ÇED sürecini yeni başlatsa da bölgedeki halkın madenlere karşı tepkisini bildiği için ‘süreci’ önceden başlattığı ortaya çıktı.

Cengiz Holding geçen sene projeyi Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan geçen yıl 55 milyon TL’ye satın almıştı.

Cengiz Holding Kazdağları’nın tam göbeğinde olan Halilağa bakır projesiyle ilgili yaklaşık 4-5 aydır bölgede çalışmalar yaptığını belirten bölge sakinleri şirket yetkililerin çevre köy muhtarlarıyla sürekli toplantı halinde olduklarını belirtti. Şirketin köylerde yardımda bulunduğunu, köy camilerinde boya ve tadilat işlemleri yaptığını, Muratlar köyünün mezarlık duvarlarını yaptırdığını belirten yurttaşlar, projenin Kirazlı’daki projenin 10 kat büyüklüğünde olduğunu ve büyük bir alanda ağaç kıyımı yapılacağını ifade etti.

Cengiz Holding’in Kanadalı şirketten projeyi satın almasının ardından devlet kurumlarının tavırlarının değiştiğini belirten yurttaşlar, Cengiz Holding’in kurumları ve köyleri ciddi markaj altına aldığını belirtti.