Cengiz, köylünün bahçesine göz dikti

Gökay BAŞCAN

El attığı her alanı yeşilden bozkıra çeviren İktidarın 5’li çetesindeki Cengiz İnşaat’ın kar hırsı bir türlü dinmiyor. Rize’de Karadeniz’i doldurarak İyidere projesini başlatan firma, taş çıkarmak istediği İkizdere’de köylüyü karşısında buldu. Firma şimdi de Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler Köyü’nde yurttaşın ekmek teknesi toprağına göz dikti.


ÇED RAPORUNA GÖRE 353 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri’nin Halilağa Bakır Madeni projesi için geçtiğimiz yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Bakanlık, halkın katılımı toplantısı kararı verdi. Eylül ayında yapılacak toplantı bölge halkının “Kazdağları’nı bir avuç sermayedarın talan etmesine izin vermeyeceğiz” diyerek tepki göstermesi üzerine yapılamadı. Ancak bakanlık toplantıyı, ‘yapılmış gibi’ göstererek ÇED sürecini devam ettirdi. Bakanlık, 27 Nisan’da nihai ÇED raporunu yurttaşların görüşüne sundu. Rapora göre 580 hektarlık alanda faaliyet gösterecek bakır madeni için en az 353 bin 511 ağacın kesilecek.

DOĞAYA PAHA BİÇİLEMEZ

Firma son olarak bölge halkına tebligat gönderdi. 28 Mayıs’ta yurttaşları köy kahvehanesine çağırdı. Arazileri için pazarlık yapılacağı belirtildi. Tebligatı alan köylülerden Alparslan Şükrü Adatepe arazisini Cengiz’e satmayacağını belirtti. Adatepe, “Doğaya paha biçilemez, kimse satamaz” diyen Adatepe, “Burada insanlar çoluk çocuğuyla yaşıyor. Kimse geleceğini zehirlemek istemiyor. Sonuna kadar direneceğim arazimi satmayacağım” dedi.
Sermayedarların dünyaya karşı suç işlediklerini belirten Adatepe şu ifadeleri kullandı: Satıp buradan gitsem, nereye gideceğim. Gideceğimiz yere de gelecekler. Burada tarım yapılıyor. Gıdamızı, hayvanlarımızı kimsenin zehirlemeye hakkı yok. Temiz yerde yaşamak istiyoruz ve korumak hepimizin görevi. Satıp zengin olsam ne olacak, doğa gittikten sonra.

***

Maden çıkarmanın nesi acil

Kazdağları’nda Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin altın-gümüş madeni için kapasite artırımı talebine tepkiler sürüyor. Çanakkale’ye bağlı Terziler ve Serçeler Köyü’nde 25 Mayıs’ta yapılmak istenen toplantının iptali istendi. Bölge halkının Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdiği itiraz dilekçesinde “Pandeminin üçüncü piki devam ederken, toplumsal sorumluluğu olan kurumların, yaşamsal olmayan durumlar için, toplu bir araya gelişlerine yol açılmaması gerekmekte. Bir maden işletmesinin ÇED toplantısı toplum için zorunlu ve acil değildir. Ertelenmesini istiyoruz” denildi.