Yeşil Artvin Derneği, Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile daraltılması kararının iptali için Danıştay’a dava açtı. Avukat Bedrettin Kalın, "Buradaki turizm alanındaki sınırı değiştirme, daraltma işleminin tümü ile maden şirketinin, Mehmet Cengiz’in istekleri doğrultusunda yapılmış olduğunu biliyoruz" dedi.

Cengiz şimdi de gözünü Kafkasör'e dikti

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Yeşil Artvin Derneği, Cerattepe’de şehrin doğal güzelliklerini gözler önüne seren Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile daraltılması kararının iptali için Danıştay’a dava açtı.

İlgili kararın 17 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine eski ve yeni sınırları karşılaştıran Yeşil Artvin Derneği, haritalar incelendiğinde sınırların daratıldığının görüldüğünü bildirmişti.

Dernek genel sekreteri ve bölge sakini Avukat Bedrettin Kalın, Cumhurbaşkanı kararını yargıya taşıdıklarını belirterek açıklamalarda bulundu. Cerattepe bölgesinin Artvin'in en önemli rekreasyon alanlarından birisi ve turizm alanı olduğunu belirten Kalın, bölgenin Artvin halkı açısından öneminin büyük olduğunu söyledi.

Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin Belediye sınırları içerisinde kaldığını, imar düzenlemesini yapma yetkisinin belediyeye ait olduğunu açıklayan Kalın, “Bizim açımızdan bu kadar önemli olan bir alan Cumhurbaşkanlığı 16 Ekim 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan bir karar ile bu turizm alanı sınırlarını daraltmıştır. Daraltmayı şöyle ifade etmek gerekir, çok aza indirmişler, arena ve çevresinde kalan küçük bir alan korunmuş onun dışındaki turizmi koruma ve geliştirme bölgesi tümü ile neredeyse kaldırılmıştır. Bu, kendiliğinden olacak bir şey değildir. Cumhurbaşkanı, Artvin’deki turizm alanını durup dururken ne diye daraltmış olsun, elbetteki bunun bir sebebi vardır. Biz bu sebebin maden şirketine alan açmak olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.

Nitekim bu turizm alanından çıkarılan bölgelerde aynı zamanda açık maden işletmelerine dönük sondaj çalışmalarının yapıldığına dair duyumlar olduğunu da dile getiren Kalın, şu ifadeleri kullandı: “Buradaki turizm alanındaki sınırı değiştirme, daraltma işleminin tümü ile maden şirketinin, Mehmet Cengiz’in istekleri doğrultusunda yapılmış olduğunu biliyoruz. Bugün biz Artvin’deki bir takım sivil toplum kuruluşları ve toplamda 167 kişi ile birlikte Cumhurbaşkanı kararının iptali için Danıştay’da dava açmış bulunuyoruz, bunu da bütün Artvin kamuoyuna duyuruyoruz.”

cengiz-simdi-de-gozunu-kafkasor-e-dikti-955815-1.