Marmaris Kızılbük Koyu’na Sinpaş GYO tarafından inşa edilen ve bilirkişi raporunun yasalara aykırı bulduğu otel-devremülk projesinin son hali büyük tepki çekti. Yurttaşlar, “Bölgeye verilen zarar durdurulsun” dedi.

Cennet koya beton hançeri
Fotoğraf: TipEkoloji (Twitter)

BirGün/EGE

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük Koyu’na 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devremülk projesi tepkilere rağmen devam ediyor. Bölgeden gelen son görüntüler ise facianın boyutunu gözler önüne serdi. Projenin son haline tepki gösteren yurttaşlar, bölgeye verilen zararın durdurulması çağrısında bulundu.

Marmaris Belediyesi ise projeyle ilgili yaptığı açıklamada, projenin ruhsatın 1987 yılında dönemin İçmeler Belediyesi tarafından verildiğini belirtti. Açıklamada, “Bölge 1996 yılında ilan edilen Marmaris Milli Parkı’nın içinde kalsa da 31 Aralık 2020’de ‘Milli Parkı sınırları içinde kalan imar planı bulunan alanlarda onaylı planlar geçerli olacak, yoğunluk arttırıcı değişiklik yapılmayacaktır’ maddesi getirilince plan geçerli kalmış. Yasal zeminler çerçevesinde en son 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yazısı doğrultusunda bizim belediyemiz imar durum belgesi düzenlemiş” denildi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde şirket projenin yolu için yaptığı çalışmada, denize inşaat malzemesi döktüğü iddiaları sonrası belediye ve bakanlığın bölgeye giderek tutanak tutulduğu öğrenildi.

BİLİRKİŞİ ZARARI ORTAYA KOYDU

Proje için 13 Ağustos 2021 tarihinde ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Kent Konseyi, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için yargı sürecini başlattı. Bilirkişi raporunda, Sinpaş’ın Kızılbük koyuna inşa ettiği devasa tesis Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirtildi. Ayrıca raporda yasaya aykırı pek çok şey bulundu. Buna rağmen şirket inşaattı bitirme noktasına geldi.

NE OLMUŞTU?

Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı. 1988’de Hattat Ailesi tarafından 150 dönümü ormandan tahsisli 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı. Emin Hattat, 2006’da iflas edince inşaat durdu. Sinpaş Holding, 2010’da iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye lüks konut yapmak için İçmeler’de belediyeye başvurdu. Belediye konut yapımına izin vermedi. Muğla Valiliği Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.