CENTCOM, Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyonun görüntülerini yayınladı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyonun görünütülerini yayınladı.

CENTCOM Komutanı Kenneth McKenzie, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman ile yaptığı ortak basın toplantısına operasyona ilişkin soruları yanıtladı.

McKenzie, operasyon sırasında Bağdadi'nin üzerindeki intihar yeleğini patlaması sonucu ölen çocuk sayısının 2 olduğu bilgisini vererek, ölen IŞİD'li sayısının 4'ü kadın ve Bağdadi dahil 2'si erkek olmak üzere 6 olduğunu bildirdi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre CENTCOM Komutanı, açıklamasında "(Bağdadi'nin) Gizlendiği yerde kısa süreli ve eyleme geçirilebilir istihbaratı elde ettiğimiz netleştiğinde, onu yakalamak veya öldürmek için tasarlanmış bir infaz planı geliştirdik ve görev için özel bir operasyon ekibi hazırlamaya başladık. Misyonun ana taslağı Suriye'de önceden düzenlemiş olan özel operasyon kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bir helikopter saldırısıydı" ifadelerini kullandı.

McKenzie şöyle devam etti: "Bu saldırının kararlı ve yüksek profilli niteliğine rağmen, sivil kayıplardan kaçınmak ve çocukları korumak için her türlü çabanın gösterildiğini açıkça belirtmek isterim."

CENTCOM Komutanı, "Bağdadi'nin intiharından sonra, saldırı gücümüz tüneldeki önemli kalıntıları topladı ve Bağdadi'nin DNA kimliğinin doğrulanması için kalıntılarını güvence altına aldı" diye konuştu.

"KALINTILARI DENİZE GÖMÜLDÜ"

McKenzie, açıklamasında "Bağdadi'nin kalıntıları Silahlı Çatışma Kanunu uyarınca 24 saat içinde denize gömüldü" diye ekledi.

McKenzie şu ifadeleri kullandı:

"Bu operasyon zarifçe planlanmış ve yürütülmüştür. ABD'nin küresel erişimini ve IŞİD'i yok etme konusundaki sarsılmaz taahhüdümüzü göstermektedir. Bu tam olarak kurumlar arası bir çabaydı, bu yüzden ortaklarımıza ABD hükümeti karşısında saygılarımı sunuyorum. Bu misyonu planlayan ve hayata geçiren kişiler oldukça profesyonel, şan ve şöhretten önce kendi görevlerine odaklandılar. Adanmış insanlar bu zorlu ve riskli işi yaptılar ve başardılar."

cukurda-defineci-avi-540867-1.