Prof. Dr. Aynur Özge cep telefonuyla 10 dakikadan daha fazla konuşan çocukların belleğinde kısa süreli bozukluk yaşandığı uyarısında bulundu

Cep telefonları çocuklarda bellek bozukluğu oluşturuyor

BURCU CANSU
burcucansu@birgun.net

Prof. Dr. Aynur Özge, cep telefonunun kısa dönemde "stres, dikkat bozukluğu, kulak çınlaması", uzun dönemde de uyku bozukluğu, halsizlik, bellek sorunları ve depresyona yol açabileceğini bildirdi. Prof.Dr. Darius Leszczynski de akıllı telefonların ve kablosuz internetin diğer cep telefonlarından daha olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın düzenlediği ‘’Elektromanyetik alanlar ve etkileri’’ sempozyumunda konuşan uzmanlar, cep telefonunun insan sağlığına olan zararlarını anlattı.

Cep telefonuyla 10 dakikadan daha fazla konuşan çocukların belleğinde kısa süreli bozukluk yaşandığının altını çizen Aynur Özge, "Ergenler 1 yıl kablosuz iletişim araçlarına maruz kaldığında görsel ve işitsel bellek ile zihinsel becerileri olumsuz etkiliyor. Maruziyet süresi ve dozuyla bağlantılı olarak bebeklerde bazı gelişim bozuklukları olabilir." dedi.

’Etkisi sonradan’
Prof.Dr. Leszczynski, cep telefonunun kanserojen etkiye sahip olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Cep telefonları beynimizde ya da diğer dokularda bir takım değişikliklere neden oluyor. Zaman içerisinde büyük taşlarda delikler açabilecek su damlaları gibi daha sonradan etkileri olabilir. Beyin kanseri ve kişisel hassasiyetler konusunda da etkiler yarattığı biliniyor."