Türkiye’de ilk kez 23 Şubat 1994’te kullanılmaya başlanan cep telefonları 26 yılda hayatımızın önemli bir parçası oldu. Telefonların işlevleri de genişledi

Cep telefonunun Türkiye yolculuğu 26 yaşında

Türkiye'de, 23 Şubat 1994'te dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i aramasıyla gerçekleşen ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden 26 yıl geçti.

Artık gelişen teknolojiyle birlikte kişilerin telefon seçiminde, şarj süresi, kamera özellikleri, ses, depolama gibi özellikler öne çıkıyor.

En çok bin-2 bin TL arası telefonlar talep görüyor

MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, son yıllarda akıllı telefon satışlarında yaşanan artışa işaret ederek, "2019 verilerini incelediğimizde tüketicilerin en çok 1000-2 bin, ardındansa 2 bin-2 bin 500 fiyat aralığındaki akıllı telefonları tercih ettiğini görüyoruz." dedi.
Gökyıldırım, bugün akıllı telefonlar için birçok elektronik cihazın hub'ı denilebileceğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Teknolojiseverlerin ürün tercihlerinde ürünün fiyatının çok önemli bir etken olduğunu biliyoruz, ayrıca taksit sınırındaki düzenlemeler de tüketicilerin ürün tercihlerinde oldukça etkili oluyor.

Bunun yanı sıra genel olarak tüketicilerin ilgisini en çok çeken ürünler çoğunlukla performansı güçlü olan ve iyi fotoğraf çeken cihazlar olarak görülüyor. Bugün çıkan telefonlara baktığımızda özellikle kamera özelliklerine ağırlık verildiğini, çift kameralı telefonlardan 5-6 kameralı telefonlara kadar olan ürün çeşitliliğinin, bu talebin yansıması olduğunu görüyoruz."

Telefon satışlarının yüzde 59'u 2 bin TL altı

Türk Telekom Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Burak Ersoy, akıllı telefon pazarında Türkiye'nin en hareketli pazarlardan biri olduğuna işaret ederek, Türk Telekom olarak bu konuda tüketicilere hizmeti en iyi şartlarda sunabilmek için yoğun şekilde çalıştıklarını aktardı.

Tüm bayilik hizmetlerinin yanı sıra adeta bir tekno-market gibi faaliyet gösterdiklerini belirten Ersoy, şu bilgileri verdi:

"Akıllı telefon seçeneklerimizi müşterilerimize bayi ve ofislerimizde alternatifli ödeme yöntemleri ile sunuyoruz. Müşterilerimiz, peşin ve faturalıya taksit seçeneklerinden tercihte bulunarak akıllı telefon sahibi olabiliyor. Operatör münhasır ve yarı münhasır bayilerindeki akıllı telefon satışlarının çok büyük bir kısmı faturalı abonelere ve faturaya taksit modeli ile gerçekleşiyor. Tüketici eğilimlerine baktığımızda peşin alım eğiliminin artığını görüyoruz. Bununla birlikte, tüketicinin satın alma kararlarında fiyat-performans dengesi ön plana çıkıyor.

Tüketici alışkanları ise çeşitli kriterlere göre değişiyor. 2019 GFK verilerine göre, tüm pazarda satışların yüzde 59'u 2 bin TL altındaki fiyat seviyelerinden geliyor. En güçlü rekabetin ise 1500-3 bin TL fiyat aralığında gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Cihaz alım kararında da fiyat dışında, kamera, hafıza, tasarım ile birlikte şarj özelikleri tüketici tercihlerini etkiliyor. Üreticiler de ürün ve iletişimlerinde bu özellikleri ön plana çıkarıyor. Yerli markalarımızın ürün segmenti de ağırlıklı olarak giriş ve orta fiyat seviyelerinde yoğunlaşıyor."

Ersoy, tüketicilerin satın alımlarında farklı kriterler rol oynasa da marka algısının halen tüketici nezdinde önemli bir kriter olmaya devam ettiğine dikkati çekti.
Kullanım alışkanlıklarının da tercihlerde etkili olduğunu belirten Ersoy, "Örneğin, 2019'da ülkemizde satılan akıllı telefonların yüzde 95'ini 4.5G uyumlu ve 5 inç üzeri ekran boyutuna sahip akıllı telefonlar oluşturdu. Yeni dönem kullanıcı alışkanlıklarında ise mobil internet ve sosyal medya kullanımının ön plana çıktığını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.