İki yıldır kontrol ettiği Cerablus’u çatışmadan bırakan IŞİD militanları adeta “buharlaştı.” IŞİD militanlarının nereye gittiğine dair belirsizlik sürüyor

Cerablus IŞİD’den alındı IŞİD’ciler ortada yok!

CAN UĞUR canugur@birgun.net @canugur1987

Türkiye’nin gerçekleştirdiği ve ÖSO’nun katıldığı Fırat Kalkanı isimli operasyon sonrasında Karkamış’ın karşı yakasındaki Cerablus kasabası IŞİD’den alınırken, cihatçı militanların nereye kaçtıkları “sırrını” koruyor. İki yıldan fazla bir süredir IŞİD’in kontrolünde olan Cerablus’ta cihatçı militanlar adeta “buharlaştı!” 20 bin nüfuslu kasabaya yönelik operasyonda örgütün hiç bir “direnç” göstermemesi ve çatışmadan Cerablus’u bırakması dikkat çekerken, kamuoyuna servis edilen görüntülerde de çatışma görüntüleri yer almadı. Binlerce asker ve cihatçının katıldığı operasyonda bir tek IŞİD militanının burnunun kanamaması, kent içinde herhangi bir çatışmanın yaşanmaması dikkat çekiyor.

Nereye gittiler?
Ortaya çıkan tabloda yanıt aranan soruların başında ‘IŞİD’cilerin nereye gittikleri?’ sorusu geliyor. IŞİD’in kontrolünde bulunan ve IŞİD militanlarının elindeki kasabadaki örgüt üyelerinin kasabayı boşalttıkları anlaşılırken bu üyelerin nereye gittiği bilinmiyor. Konuya dair çeşitli ihtimaller söz konusu. Bunlardan bir tanesi IŞİD’cilerin Türkiye’ye kaçmış olabileceği. Sınırı geçip Türkiye’ye defalarca girip-çıktığı hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunda sıklıkla dile getirilen IŞİD’cilerin yine aynı yöntemi kullanmış olması ihtimal dâhilinde. Özellikle Karkamış, Kilis gibi IŞİD’in yoğun örgütlenme alanına sahip olduğu Antep’e geçmiş olabileceği söylenen IŞİD’ciler, bu olasılık dâhilinde Türkiye’de saldırı gerçekleştirme potansiyeline sahip.

El Bab’a mı kaçtılar?
IŞİD’cilerin nereye gittikleri sorusuna ilişkin ikinci ihtimal ise örgüt elemanlarının IŞİD’in elinde bulunan ve Cerablus’un güneybatısında yer alan El-Bab kasabasına kaçabilecekleri yönünde. Örgüt üyelerinin Cerablus’un batısında yer alan, YPG’nin kontrolü altındaki Kobane ya da Tel Abyad gibi bölgelere kaçması ise ihtimal dahilinde bulunmuyor.