Cerattepe direnişinin ikinci yıl dönümü: Mücadeleden vazgeçmiyoruz

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Artvin’in altın madenciliğine karşı 25 yıldır sürdürdüğü mücadelenin dönüm noktalarından bir olan 16 Şubat direnişinin ikinci yılı.16 Şubat 2016 tarihinde ve sonrasında yaşananların üzerinden tam iki yıl geçti. Artvin halkı 7 den 70’e direnirken, zulmün çıplak yüzü ile karşılaştı. Biber gazı, TOMA, cop ve gözaltılara rağmen kırılamayan bir direniş gösterdiler ve tüm Türkiye’ye umut oldular.

Direnişin ikinci yılında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Nur Karahan ve Sercan Dede, gelinen süreci BirGün’e değerlendirdi.

Direnişimiz sürecek
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Nur Karahan, 25 yıldır devam eden mücadeleye atıf yaparak “Artvinliler sürdürdükleri kararlı direniş ile Cominco ve İNMET Maning gönderildi. Cengiz Holding gelene kadar önemli kazanımlar elde edildi. Cengiz’in gelişi ile hukuk durdu” dedi. Devletin bütün imkânlarının Cengiz Holding’in maden çıkarması için seferber edildiğine değinen Karahan, “Yurt genelindeki OHAL’in haricinde, Artvin Valisi’nin talebi ile ikinci OHAL’i yaşıyoruz. Direnişi kırmak ve şirketi korumak için bütün yolları deniyorlar. Türkiye’nin hiçbir ilinde uygulanmayan bir baskı ile karşı karşıyayız. Artvin’de eylem yasağı devam ediyor. Bu uygulamanın sadece bir şirket için yapıldığının farkındayız. Jandarma hâlâ maden alanında bekliyor. Bizler bütün baskılara rağmen direnmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Tarihsel bir deneyim
Artvin direnişinin önemli figürlerinden Sercan Dede ise, Şubat direnişinin tarihsel bir direniş olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Şubat direnişi Artvinlilerin 25 senelik mücadeleleri için tarihsel bir deneyimdi. Bir seneye yakın nöbet tuttuğumuz alan Şubat 2016 döneminde yapılan biber gazlı, TOMA’lı müdahaleyle Cengiz İnşaat’a teslim edildi. Kuşkusuz bu ağır saldırıyla mücadele sona ermedi. Tüm engellemelere rağmen maden karşıtı eylemler, basın açıklamaları, imza kampanyaları, ekoloji çalıştayı gibi kitle çalışmaları da yapıldı yani madenciliğin yaratmaya başladığı kirliliğin boyutları üzerinden Cerattepe mücadelesini diri tutmaya devam ediyoruz. Birileri Cerattepe’de madenci şirketi koruyabilirler, ama baharın gelmesini engelleyemeyecekler. ‘Bahar! Umuttur, güzelliktir. Er ya da geç zafer yakındır.’ Zafer bugün de yakın. Yeter ki inancımızdan ve mücadelemizden vazgeçmeyelim.”

***

İki yıldır yaşananlar

Rize idare Mahkemesi’nin “madencilik yapılabilir” kararı Danıştay 14. Dairesi’nce onandı. Şirket faaliyete başladı. İlk icraatı ağaç katliamı yapmak olan şirketin maden sahasına girmesi ile bölgedeki büyükbaş hayvanlar sudan zehirlendi. Halkın maden projelerine karşı eylem yapması yasaklandı.

Artvin halkını “Karşı koyanların gerekirse kafasını koparacağız” diye tehdit eden Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkındaki suç duyurusu İçişleri Bakanlığı tarafından işleme koyulmadı.

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Maden İşletmeleri Koordinatörü Ünsal Arkadaş ve Cengiz Holding’in Artvin’de madencilik faaliyetleri yapmasını kolaylaştırması için kurdurduğu Bizim Artvin Platformu Derneği Başkanı Mehmet Ali Ergül arasında skandal bir sözleşme imzalandığı açığa çıktı. Yeşil Artvin Derneği, Danıştay’ın onadığı kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.


Hem Murgul’da hem Cerattepe’de maden sahasında çalışan işçiler ücretlerine zam isteyince Eti Bakır A.Ş tarafından işsiz bırakıldı.