Çerçeve anlaşma imzalandı
Fotoğraf: AA

Sudan'da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "Çerçeve anlaşma", uluslararası ve bölgesel katılımla başkent Hartum’da imzalandı. Başkentteki törene Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Hımidti, siyasi gruplar, partiler, sendika ve meslek odaları ile bazı silahlı hareketlerin temsilcileri katıldı.

Anlaşma, yeni geçiş hükümetinin, ülkeyi özgür ve adil seçimlere götürecek sivil bir otoritenin kurulmasının temelini oluşturuyor. Tarafların çerçeve anlaşmayı birkaç hafta içinde nihai anlaşmaya ve geçici anayasal düzenlemelere dönüştürmesi bekleniyor.

HALKIN ÖFKESİ SÜRÜYOR

Sudan’da hayat pahalılığı kaynaklı kitlesel halk protestoları sonucu başlayan gösteriler sonucu 11 Nisan 2019’da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarı sona ermiş, sonrasında kurulan asker-sivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı.

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

Sudan Avukatları Sendikası, 10 Eylül'de "2022 geçiş anayasası taslağı”nı yayımlamış, BM, AfB ve IGAD'dan oluşan üçlü mekanizma ile ABD, İngiltere, S.Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan dörtlü mekanizma bu taslağı esas almıştı. Ordu ile sivil gruplar arasında bölgesel ve uluslararası tarafların himayesinde yapılan uzun görüşmeler sonucu iki taraf, siyasi çerçeve anlaşma imzalanması konusunda mutabık kaldı. Anlaşmanın ülkedeki eylemleri sonlandırıp sonlandırmayacağı meçhul. AA