Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın'da koronavirüse karşı alınan önlemleri BirGün'e anlattı

Çerçioğlu’ndan çağrı : Evde kal, sağlıklı kal

NAMIK ALKAN

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Büyükşehir’in koronavirüs salgınına karşı ilk harekete geçen belediye olduğunu söyledi. Vatandaşların evde kalmaları ve zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalarının çok önemli olduğunu anlatan Çerçioğlu, BirGün aracılığı ile vatandaşlara bir kez daha "Evde kal, sağlıklı kal" çağrısı yaptı.

Özlem Çerçioğlu BirGün’ün sorularını yanıtladı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi virüsle mücadelede ne gibi önlemler alıyor? Şimdiye kadar neler yapıldı, neler yapılması planlanıyor? Kısaca özetleyebilir misiniz?

Öncelikle şu ifade etmek isterim. Aydın'da hiç kimse yatağa aç gitmez, Aydın'da hiç kimse soğuktan üşümez. Çünkü biz varız, Aydın Büyükşehir Belediyesi var.

İkinci olarak da şunun altını çizmek isterim. Aydın Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs salgınına karşı ilk harekete geçen belediyedir. Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart'ın çok öncesinde, 26 Şubat'tan itibaren yolcu sirkülasyonun yoğun olduğu şehirlerarası otobüs terminalimizde, şehir içi minibüslerimizde ve belediye otobüslerimizde dezenfeksiyona başladık. Düzenli hale getirdiğimiz dezenfeksiyon işlemlerini daha sonrasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına eczanelere, hastanelere, cezaevlerine, postanelere, taksilere yani insan sirkülasyonunun yoğun olduğu her yere yaydık. Bugün diyebilirim ki Aydın'da dezenfeksiyon için girmediğimiz yer neredeyse kalmadı. Ve bunu düzenli olarak yapıyoruz. Ayrıca aldığımız tedbirlerle Aydın'da toplu taşıma yoğunluğumuz yüzde 92 düştü. Bunlar, salgının yayılmaması ve kontrol altında tutulması için aldığımız önlemlerden bazıları.

Fakat baktığımızda bu salgının ekonomik olarak da bir yan etkisi bulunuyor. En başta söylemiştim Aydın'da hiç kimse yatağa aç gitmez, Aydın'da hiç kimse soğuktan üşümez; çünkü biz varız diye. Bu süreçte hâlihazırda yardımda bulunduğumuz vatandaşlarımızın yanı sıra evden çıkmaları yasaklanan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımıza ulaşıyoruz, onların her türlü ihtiyaçlarını gideriyoruz. Geçen süreçte Halk Ekmek ve yemek fabrikamızın kapasitesini 2 katına çıkarttık. 444 40 09 numaralı Hızlı Çözüm Merkezimize gelen her talebi 7 gün 24 saat değerlendirip yerine getiriyoruz. Bununla da kalmıyoruz, bu vatandaşlarımızı arayıp hem halini hatırını hem de bir ihtiyaçları olup olmadığını soruyoruz.

Salgının nereye gideceğini kestiremediğimiz için de önlem olarak 2 kapalı spor salonumuzu geçici hastane alanı olarak, Zincirlihan Otelimizi de geçici karantina hastanesi olarak belirledik ve altyapılarını tamamladık.

Bu süreçte vatandaşlarımızın evde kalmaları ve zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları çok önemli. Sizin aracılığınızla da bir kez daha "Evde kal, sağlıklı kal" demek istiyorum.

Merkezi yönetim, Aydın'da yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde mi?

Pandemi etkisini tüm dünya üzerinde iyiden iyiye hissettirdi. Sonuçlarını şimdiden kestirmek oldukça zor. Dünyamızı ve ülkemizi etkileyen bu süreci en az zararla atlatabilmek için tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yoğun olarak çalışıyoruz.

Aydın'da kurulan pandemi kurulunda Aydın Büyükşehir Belediyesi de yer alıyor mu? Alıyor ise koordineli bir çalışma söz konusu mu?

Valilik bünyesinde kurulan pandemi kuruluna davet edildik ve kurul çalışmalarına başladı. Pandemi kurulunda periyodik olarak toplantılar yapılıyor, biz de bu toplantılara katılıyoruz. Kurulda verilen kararların uygulanmasında Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak üstün gayret sarf ediyoruz. Pandemi Kurulu ve il idare kurulu toplantılarında vaka sayısı ve ölüm sayısı bilgileri tarafımıza veriliyor.