Çerkes Soykırımı’nda yitirilenler unutulmadı

Haber Merkezi

Kafkas Dernekleri Federasyonu, Çerkes Soykırımı ve sürgününün 158’inci yıl dönümüne ilişkin Yenikapı Meydanı’nda, “Bunun adı soykırımdır” diyerek anma etkinliği gerçekleştirdi.

Miting alanına çok sayıda kişi geleneksel kıyafetler giyerek ellerinde Çerkes halkının bir arada olduğunu simgeleyen bayraklarla geldi. Yurttaşlar, "21 Mayıs 1864 Bunun Adı Soykırım", "Soykırım ve sürgün insanlık suçudur", "Çerkes soykırımını tanıyın" pankartları taşıdı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ise Çerkes Soykırımı ve Sürgününü 158. yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamayla andı.

Açıklamada "158’inci yılında Çerkes soykırımının acısını bir kez daha paylaşıyor; Çerkeslerin nezdinde soykırım ve sürgüne uğrayan tüm halkları anıyor; anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesinde omuz omuza olduğumuzu bilmelerini istiyoruz" denildi.

Çerkes soykırımının yıldönümünde Beylikdüzü Belediyesi ve Çerkes Kültür Evi Derneği de anma töreni düzenlendi.

Sürgün yolunda hayatını kaybedenleri anmak adına mezar taşı nöbeti tutuldu. Beylikdüzü Çoksesli Gençlik Korosu’nun performansı da sergilendi.

Beylikdüzü Belediyesi ve Çerkes Kültür Evi Derneği iş birliğiyle Yaşam Vadisi 2’nci etapta açılan Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı’nın önünde gerçekleşen törende, sürgün yolunda hayatını kaybedenler anıldı.

Törene İBB Başkan Danışmanı Hasan Akkuş, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, Beylikdüzü Belediyesi 1. Başkan Vekili Serdal Mumcu, İYİ Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Erol Karapınar, Çerkes kültürünün önde gelen isimlerinden Kuşha Doğan Özden, Çerkes Kültür Evi Derneği Genel Başkanı Ömer Çötok ve vatandaşlar katıldı.