Tekirdağ’ın Çerkezköy ile Kapaklı ilçeleri arasında kurulması planlanan kömürlü termik santraldan ‘teknik nedenlerle’ vazgeçildi. Santrala karşı mücadele eden bölge halkı kararı sevinçle karşıladı. CHP’li Belediye Başkanı Akay ise projenin iptal edilip edilmediğini sordu

Çerkezköy’de termikten vazgeçildi

Tekirdağ’ın Çerkezköy ile Kapaklı ilçeleri arasında kurulması planlanan kömürlü termik santralın yapımından vazgeçildi. Santralı yaşam alanlarında istemeyen ve uzun süredir buna karşı mücadele veren bölge halkı iptal kararıyla büyük sevinç yaşadı. Belediye Başkanı CHP’li Vahap Akay ise santralın ‘teknik nedenlerle’ iptal dilmesine değinerek “Bu teknik nedenlerin seçimlerden sonra iyileşme ihtimali var mıdır? ÇED raporları iptal edilmiş midir? Çerkezköy bu termik santral belasından tamamen kurtulmuş mudur?” diye sordu.

Pınarça mevkiine kömürlü termik santral kurulması için çalışmalar başlatılıp, bölgede kamulaştırılmalar yapıldı. Bölge halkı, kurulmasını istemediği termik santrala karşı çeşitli protestolarda bulunurken, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısını da yaptırmamıştı.

Çerkezköy termikten tamamen kurtuldu mu?
Çerkezköy Belediye Başkanı CHP’li Vahap Akay, santralın iptal edilmesinin yerinde ve doğru bir karar olduğunu belirterek, “Çerkezköy’ün yüzde 90’ının karşı çıktığı termik santralın iptal edilmesi kararını doğru buluyoruz. Ancak ‘teknik nedenlerle iptal edilmiştir’ açıklamasının seçime 105 gün kala yapılması kamuoyunu tatmin etmemiştir. Kamuoyu şu soruların cevaplarını merak ediyor: Kömürlü termik santralın iptalini gerektiren teknik nedenler nelerdir? Bu teknik nedenlerin seçimlerden sonra iyileşme ihtimali var mıdır? Termik santral sahası olarak belirlenen alanın, yeniden tarım ve orman alanına dönüştürülmesi yönünde plan değişikliği yapılacak mıdır? ÇED raporları iptal edilmiş midir? Çerkezköy bu termik santral belasından tamamen kurtulmuş mudur? Çerkezköy bizim evimizdir. Evimizin havasının, suyunun, doğasının kirletilmemesi için termik santrala karşı her şeye rağmen mücadele veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Zararları bilimsel olarak kanıtlanmış
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise santralın yapımından verdikleri mücadele sonucunda vazgeçildiğini belirterek, santral kurulması kararı alındığında bunun yanlış olduğunu her zaman dile getirdiklerini söyledi. Mandalı, “Bölgemizin oksijen kaynağı olan Pınarça’mıza yapılmak istenen, bacalarından zehir saçan santralın sebep olacağı zararları halkımıza anlatmaya çalıştık. Şahsi, siyasi istikballeri yüzünden bu süreçte bizleri provokasyon yapmakla suçlayan, neredeyse vatan haini ilan eden Kapaklı’nın sözde siyasetçilerini de halkımızın unutmayacağını biliyorum. Bu santralın insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Biz de bu durumu her platformda dile getirdik, santralın yapılmaması için elimizden geleni yaptık. Nihayetinde mücadelemiz sonuç verdi ve yanlıştan dönüldü. Bu süreçte bizlerle birlikte mücadele eden başta Pınarça ve Kapaklı halkı olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına, belediye başkanlarımıza, bölgemizde yaşayan tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.