Çernobil’den ders çıkarmalıyız

HABER MERKEZİ

Çernobil Nükleer Santral felaketinin yıl dönümü öncesinde açıklama yapan Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, facianın unutulmadığını ve ders çıkarılması gerektiğini belirtti. Sinop NKP Dönem Sözcüsü İlker Şahin tarafından yapılan açıklamada, “36 yıl önce meydana gelen Çernobil faciasını unutmadık, unutturmayacağız” denildi.

26 Nisan 1986 da, Ukrayna’nın Çernobil kenti, insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne oldu. Çernobil nükleer santralın dördüncü reaktöründe meydana gelen patlama sonucu çevreye, 1945 yılında Hiroşima’ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayıldı. Patlama yaklaşık 10 gün kadar gizlendi ve Avrupa ülkelerinde yapılan radyasyon ölçümleri sonucu, yüksek dozda radyasyonun tespit edilmesiyle dünyaya duyuruldu.
Bunca yaşanan felaketten ders çıkarmayan AKP iktidarının nükleer sevdası sürüyor.

“Mersin-Akkuyu ve Sinop-İnceburun’da kurulacak nükleer santralların zehir akıtmasından ve insanlığı felakete sürüklemekten başka bir yararı olmayacak” diyen Şahin, “Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral ÇED raporu felaketlerin şimdiden bağıra bağıra geldiğini göstermektedir. Açtığımız davada hem hukukçular, hem de alanlarında uzman bilim insanları tarafından bilimsel, hukuksal ve ÇED mevzuatı açısından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığının onay verdiği ÇED raporunun iptalinin gerektiği ile ilgili yüzlerce neden belirtilmiştir” dedi.

Bilirkişi raporundaki tespitlere rağmen davanın reddine ilişkin konuşan Şahin, kararı şöyle yorumladı:

“Mahkeme heyeti, yargıç değil, özel olarak görevlendirilmiş, hukuk tanımaz, kasıtlı davranan, taraflı karar veren, siyasi kişilerdir.
Talimatla hareket ederek hukuk bilmez ve vicdan yoksunu kişilerdir .
Bilimsel, hukuksal gerekçelere göre değil, tamamen keyfiyete göre hareket ediyor olabilecek kişilerdir. Dolayısı ile bu mahkeme heyeti suç işlemiştir, Tarih önünde bu anlayış, bu karar asla kabul edilemez, bilim, hukuk ve vicdanlarda şimdiden mahkûm edilmiştir.”