Araştırmacılar, Diyabeti cerrahi müdahale olmadan yönetecek elektromanyetik alanlara (EMF) dayalı bir yöntem geliştirdi.

“Cerrahi müdahale olmadan kan şekerini yönetecek güvenli bir yol bulundu”

Dış Haberler Servisi

ABD’de Iowa Üniversitesinden araştırmacılar, herhangi bir cerrahi girişimde bulunmadan kan şekerini yönetecek güvenli bir yeni yol buldular.

Cell Metabolizm’de yayınlanan araştırmada, diyabetli farelerin günde birkaç saat statik elektrik ve manyetik alanlara maruz bırakılmasıyla, tip 2 diyabetin temel iki özelliğinin normale döndüğü açıklandı.

‘DİYABETİ YÖNETECEK BİR UZAKTAN KUMANDA İNŞA ETTİK’

Science Daily’nin haberine göre, araştırmanın başyazarı Calvin Carter, "Diyabeti yönetecek bir uzaktan kumanda inşa ettik. Elektromanyetik alanlara (EMF) görece kısa süreli olarak maruz kalınması, kan şekerini düşürüyor ve vücudun insuline olan tepkisini normalleştiriyor” diye açıklıyor. Etkilerin uzun sürdüğünü belirten Carter, uykuda uygulanabilen bir EMF terapisiyle tüm gün diyabeti yönetme imkanına kapı aralandığını sözlerine ekliyor.

Bu beklenmedik ve şaşırtıcı keşfin diyabet bakımında önemli uygulamalarının olacağı belirtiliyor. Araştırma, EMF’lerin karaciğerdeki oksidan ve antioksidan dengesini değiştirdiğini ve böylece vücudun insüline olan tepkisini geliştirdiğini ortaya koydu. Bu etkiye, “manyetik duyargalar” olarak işlev gösteren küçük reaktif moleküller aracılık ediyor.

İlk bulgu şans eseri geldi. Carter’ın çalışma arkadaşı Sunny Huang’ın metabolizma ve diyabet çalışan bir doktora öğrencisiyle birlikte, farelerden kan alması ve kan şekeri düzeylerini ölçmesi gerekiyordu. Carter, EMF’nin hayvan beyni ve davranışları üzerine etkisini çalışmak için kullandığı farelerin bir kısmını ödünç almasını teklif etti.

Bundan sonrasını Huang’dan dinleyelim: “Gerçekten çok tuhaftı, çünkü bu hayvanların yüksek kan şekeri ve tip 2 diyabetleri vardı, ancak EMF’ye maruz kalan hayvanların hepsi normal düzeyde kan şekeri seviyeleri gösteriyordu. Calvin’e ‘Burada tuhaf bir şeyler oluyor’ dedim”

EMF’ye maruz bırakıldıktan sonra Bu farelerin kan şekerlerinin normale dönmesi bulgusu, iki misli garipti çünkü farelerde onları diyabet yapan bir genetik değişiklik söz konusuydu. Carter da “İşte projeyi başlatan şey bu oldu” diye belirtiyor.