Kur kriziyle birlikte başlayan ameliyat ve tıbbı malzeme krizi derinleşiyor. TÜMDES yöneticisi Delikanlı, “Yeni malzeme alamıyoruz” dedi. TTB’den Bulut ise “2001 krizinin benzeri yaşanıyor” açıklaması yaptı.

Cerrahide kriz

Berkay SAĞOL

Döviz kurundaki yükselişle birlikte yaşanan tıbbı malzeme sıkıntısı ortopedi ve beyin başta olmak üzere farklı alandaki operasyonları durma noktasına getirdi. Medikal firmalar da hekimler de durumun ciddiyetine dikkat çekerek acil önlem alınmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na birer yazı gönderen tedarikçi ve ithalatçı dernekleri ortak bir açıklama yaparak Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının güncelliğini kaybettiğini bildirdi. Sağlık kurumlarının ödeme sürelerinde belirsizlik yaşandığını ve artan maliyetleri karşılayamadıklarını ileti. 6 Aralık Pazartesi gününden itibaren hastanelere ortopedi ve beyin cerrahisinde kullanılan her türlü tıbbi cihaz ve medikal malzemenin satışı durduruldu.


SÖZLER TUTULMADI

Tüm Medikal Dernekler Federasyonu (TÜMDES) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı “Türkiye’nin neredeyse tamamında acil olmayan ortopedi ve beyin ameliyatlarında sıkıntı yaşanıyor. Bizim alamadığımız ödemeler aylar önce söylediğimiz gibi halk sağlığı sorununa dönüştü” dedi.

"Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ödemelerin yapılacağına dair söz verdi ancak bir gelişme olmadı” diyen Delikanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bunların üstüne bir de döviz kuru yükseldi. Yerli üreticiler üretimi durdurmak zorunda kaldı. Ürünlerimizin hammaddesi ithal. Bundan sonra bizi halkın gözünde itibarsızlaştırmaya çalışacaklar. Ürün satışını durdurmadık. Ödemeler yapılmadığı için sattığımız malzemelerin yerlerine yenisini koyamadığımız için bu problem yaşanıyor.” Erkin Delikanlı, bu sisteme yalnızca global firmalar dayanabileceğini savunarak “Sektörün global firmalara peşkeş çekildiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte kalp damar cerrahisinde sorun yaşanabilir. Bu durum, tedavi ve ameliyat malzemelerini hastaların kendi cebinden ödemesini getirebilir” diye konuştu.

2001 KRİZİNİN AYNISI

Pazartesi gününden bu yana ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemeleri temin edemediklerini söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, şu bilgileri verdi: “Bu durum sadece Türkiye’nin belli başlı illerindeki hastanelerde olmuyor. Tüm yurt genelinde beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durma noktasında. Bu sektörün neredeyse yüzde 85’i dışa bağımlı. İlaçta yaşanan sıkıntının bir benzeri. Döviz kurlarındaki artışla firmalar Türkiye’den çekiliyor. 2001’de sağlık alanında yaşanan krizin aynısı yaşanıyor. 650 kalem ilacın bulunamadığını düşünürsek hastalar çaresiz ve sağlık büyük bir kriz içinde. Şu anda ortopedi alanında bütün protez ve implant malzemeleri ile beyin cerrahisinde kullanılan bütün mikro cerrahi parçalarında sorun yaşanıyor” diye konuştu.

***

Ameliyatlar bile erteleniyor

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, şunları dile getirdi: “Tıbbi cihaz ve medikal sektörünün Sağlık Bakanlığı, SGK ve üniversitelerden alacağı 10 milyar liraya ulaştı. Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bu sorunu çözmek için hiçbir adım atmadı. Ameliyatlar ertelenmeye başladı, tedaviler geciktiriliyor. Sağlıktaki bu kriz göz göre geliyorum dedi. Tıbbı malzeme ve cihaz sektörü ‘Hammadde alacak durumumuz kalmadı, ithal hammaddeli ürünleri temin edemeyeceğiz ve ciddi bir sağlığı sorunu ile karşı karşıya kalacağız’ dedi. Devletten alacaklarını tahsil edemeyen firmaların birçoğu iflasın eşiğine geldiklerini belirtiyor.”