5G’nin gelişiyle pek çok yeni teknoloji hayatımıza girecek. Orası kesin. Bir türlü 5G hayata geçmediği için yine teoride pek çok teknolojik ürün, hizmet sergilenmesine tanık olduk. Ne zaman gelir derseniz orası malum biraz belirsiz. Bu teknolojilere geliriz ama önce ben benim en çok dikkatimi çeken ve aslında da yazımın ana konusu yapmak istediğim detaya gelmek […]

CES 2019’un ardından

5G’nin gelişiyle pek çok yeni teknoloji hayatımıza girecek. Orası kesin. Bir türlü 5G hayata geçmediği için yine teoride pek çok teknolojik ürün, hizmet sergilenmesine tanık olduk. Ne zaman gelir derseniz orası malum biraz belirsiz. Bu teknolojilere geliriz ama önce ben benim en çok dikkatimi çeken ve aslında da yazımın ana konusu yapmak istediğim detaya gelmek istiyorum.

GENÇLER AĞIRLIKTAYDI

CES başlamadan bir gün önce basın için özel bir gün düzenleniyor ‘Unveiled’ günü. İşte bu gün yeni başlayan ‘start-up’ lar, dev firmalar yanyana yeni geliştirdikleri teknolojileri, ürünleri basına sergiliyor. Geliştiricilerinden hikâyelerini dinleme şansı bulabiliyorsunuz. Yeni bu işlere giren pırıl pırıl gençlerin olduğu masalar benim daha çok dikkatimi çekiyor. Üstelik bu yılın en büyük özelliği gençlerin ağırlıklı olarak Fransa’dan katılıyor olmasıydı. Fransızlar belli ki bu işlere ciddi yatırım yapmaya başlamış. Üstelik belli ki öyle son birkaç aylık değil birkaç yıllık yatırımların sonuçları ortaya çıkacak kadar sistemli bir çalışma. Bu çok önemli bir göstergeydi benim için. Yapılacak en önemli yatırım, eğitim sistemimizi onlara yeni dünyada şans bulabilmelerini sağlayacak şekilde acil güncellemeliyiz. Fransızlar bunun meyvelerini CES 2019’da güzel bir şekilde topladı. Üstelik sadece eğitim sistemini toparlamak, uyumlu hale getirmek de yeterli değil, onların uluslararası platformlarda yaptıklarını tüm dünyaya anlatabilir hale getirmek, doğru sunumlarla insanları etki altına almayı da öğretmemiz gerekiyor.

MİLLİ TAKIM MANTIĞI

Neticede harika bir şey yapmış olabilirsiniz ama bunu doğru anlatamadıktan sonra ne kadar iyi olursanız olun bunu pazarlayamazsınız. Bu çok yönlü ve sabırla çözmemiz gereken bir konu. Böylesine büyük ortamlarda hemen yer almamız mümkün değil elbette. Fransızların da kendi içlerinde yaptıkları etkinlikler, özel sunumlar ile kendi lokal dünyalarında bu çalışmaları sergilediklerini düşünüyorum. Tıpkı bir milli takım mantığında bu gençler dünya pazarlarında mücadele edecek şekilde bu günlere hazırlanmışlar.

Geleceğin en büyük ihracat kalemi olmaya aday konusu hiç kuşkusuz yazılımlar ve onlarla uyumlu çalışan donanımlar. Türkiye’de lise seviyesinde robot takımlarımız var. Kendi imkânlarıyla, öğretmenlerinin insan üstü çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalıştıklarını biliyorum. İşte bizim yatırım yapmamız gereken alanlar bunlar.

SORUMLULUĞUMUZ OLMALI

İlkokul, lise döneminden itibaren bu gençleri teknolojik dünya ligine hazırlamaya başlamamız bizim ve devletimizin en büyük görevi olmalı diye düşünüyorum. Böylece bu gençlerimiz kendilerini ve ülkelerini en iyi şekilde temsil edebilecekler. Kurumsal dünya kendine her zaman sosyal sorumluluk projeleri arıyor. Devlet bu konuda acil yasalarla kurumları bu konuda yönlendirmeli Teknoloji Bakanlığı ise objektif bir kurulla sistematik bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde müfredata alarak gerçek dünya yıldızlarımızı çıkartmak için işe koyulmalı.

Teknoloji basını olarak bizim de bu işte sorumluluğumuz olmalı. Dünyanın nereye gittiğini yerinde takip eden, en iyi örnekleri görerek deneyimlenen küçük bir grubuz. Bizim tecrübelerimizi, gördüklerimizi onlara aktaracağımız bir sistemin de acil kurulması gerektiğini düşünüyorum. Kendi çapımda ben üniversiteleri elimden geldiğince dolaşmaya, gördüklerimi, yaşadıklarımı onlara aktarmaya gayret ediyorum. Ancak bu çok yeterli bir çalışma değil. Bu işin sistemli bir şekilde yapılması gerekiyor. Kaldı ki teknoloji basınında çok değerli ve bildiklerini aktarmak için hevesli pek çok arkadaşım olduğunu biliyorum. Bunun için nasıl bir yol izlemek gerek onunla ilgili hızlıca görüşmeler yapmaya başlayacağım. Hem devlet tarafında hem gazeteciler tarafında bu işi takip edip bir sonuç almaya çalışacağım. Sonuçları buradan oldukça sizlerle paylaşacağım. Hatta bu konuyla ilgili ilk iş ‘Tekno Konsey’ programımızı bu konuya ayırarak başlayacağım.
Teknolojik gelişmelerden bahsetmek için maalesef yerim kalmadı. Bu konuya da bir sonraki köşemde gireceğim.

IMDb reklamlı filmler göstererek Netflix’le rekabete girecek

Amazon’un sahibi olduğu IMDb, yeni dönemde Netflix’e rakip olmayı planladığı yayın platformu Freedive’ı devreye soktu. Şimdilik ABD’deki IMDb ve Amazon üyeleri tarafından kullanılabilecek platformda yer alan dizi ve filmler herhangi bir ücret ödemeden izlenebilecek. Amazon, platformun sadece reklamlarla finanse edileceğini ve ‘premium’ veya benzeri bir abonelik sistemi olmayacağının altını çizdi. Şuanda Memento, True Romance ve Awakenings gibi popüler filmler olan platforma yakında yeni yapımlar da eklenecek.

Apple iTunes’u Samsung cihazlarıya buluşturuyor

Apple’ın iTunes kütüphanesine artık Samsung’un yeni nesil akıllı televizyonlarından da erişilebilecek. Teknoloji dünyasındaki iki ezeli rakip olan ABD’li Apple ile Güney Koreli Samsung’un vardığı anlaşma kapsamında, Samsung’un 2018 ve 2019 serisi televizyonlarından iTunes film kütüphanesine erişebilecek.Yapılan resmi açıklamaya göre Samsung Smart TV kullanıcıları, televizyonlarından iTunes filmlerini doğrudan satın alabilecek veya kiralayabilecek. Apple’ın iTunes’unda yer alan içerikler, Samsung’un akıllı TV’leri için geliştirilen özel bir uygulama aracılığıyla kullanıcılara sunulacak.

Ruslar da en çok kedi aradı

Yandex’in listesine göre, Rusların 2018’de aradığı çok sayıda ilginç ve güldüren konu oldu. Listeye göre, Rusya’da en çok arananların başını kediler için açılan Instagram hesaplarının en doğru nasıl kullanılabileceği sorusu çekti. Rusların kedilerle ilgili merak ettiği başka konular da oldu. Bu sorular arasında ‘İnsanın kediye neden ihtiyacı vardır?’, ‘kedinin saygısını kazanma yolları’ yer aldı. Ruslar Yandex’e ‘Duygusal bağı olmayıp sadece cinsel bağı olanlar en çok hangi pozisyonu tercih ediyor?’ gibi sorular da yöneltti. Kullanıcılardan bazıları da her şeyi başarabilmek için kime dua etmesi gerektiğini sordu.

Yandex’te aranan diğer ilginç konular da şöyle oldu:
>> Kadınlar Günü’nde annemi kutlamak için rap şarkısı,
>> Balık burcu erkeğinden nasıl intikam alınır?
>> Günlük ev işleri için motivasyon filmleri
>> Beddualarım neden işe yaramıyor?
>> Antik Mısır kızları

Altın Küre Netflix’i uçurdu

Golden Globe töreninde 5 altın küre kazanmayı başaran online içerik platformu ve üreticisi Netflix’in hisseleri pazartesi günü yüzde 6 artışla kapandı.

Amazon Prime’ın ise 2 ödülde kaldı törenden Roma ve The Kominsky Method ile 3 ana kategoride ödül alan şirketin hisseleri 315.34 dolara ulaşırken, noel döneminden bu yana Netflix’in getirisi yüzde 35 oldu. Şirketin hisseleri yeni yıldaki her günde yükseliş kaydetti.

Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google sepetinden oluşan FAANG grubu hisselerindeki dalgalanmaya karşın, Netflix hisselerinde 2019 yılının ilk 8 günündeki artış yüzde 18 düzeyinde gerçekleşti ve şirketin piyasa değeri 20 milyar dolara yakın bir artışla 138 milyar dolara ulaştı. Böylelikle, şirket yeni yılda piyasa değerine her gün 2.5 milyar dolar koymuş oldu.

Hackerlar ‘2 milyon dolar vermezseniz 11 Eylül’de ne olmuş’ açıklarız dedi

The Dark Overlord adlı hacker grubu, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili 7.500 belge daha yayınladı. Belgelerde dönemin ABD Başkanı George Bush ile Suudi kraliyet ailesinin de adı geçiyor.

Hacker grubundan tehdit: 11 Eylül hakkındaki gerçekleri tüm dünya öğrenir.

2 milyon dolar değerinde Bitcoin ödemesi yapılmaması halinde, sigorta şirketlerinden ve devlet kurumlarından çaldıkları 11 Eylül saldırılarına ilişkin binlerce gizli belgeyi 5 parti halinde sızdırma tehdidinde bulunan grup, talebinin yerine getirilmemesi üzerine 2. parti belgeleri de yayınladı.

Geçen hafta yayınladıkları 650 belgeyle beklendiği kadar ses getirmeyi başaramayan The Dark Overlord, “Anaakım medyanın daha fazla sessiz kalmasına izin veremeyiz. Anaakım medyanın gerçekleştirdiği propagandaların bugün yayınladığımız belgelerle son bulmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Belgelere göre 11 Eylül sebebiyle meydana gelen zarar karşılığında asgari tutarda ödeme yapmaya çabalayan sigorta şirketleri, saldırıda kullanılan uçakların sahibi olan hava yolu şirketini, uçak üreticilerini, ABD Federal Havacılık Kurulu ile teröristleri suçlama yoluna gitti.

Turkcell bağlantı için 9 TL alma uygulamasını erteledi

Turkcell geçen günlerde cep telefonundan internete bağlanınca 9 TL verileceğini, bunun verilmemesi için hızlı giriş uygulamasının kullanılacağını duyurmuştu. Yine aynı duyuruda bu uygulamanın 15 Ocak tarihinde başlayacağı duyurulmuştu.

Bugün aradığım ve son durumunu sorduğum uygulama için çağrı merkezi şimdilik bu uygulamanın belirsiz bir tarihe kadar ertelendiğini dile getirdi.

Başkalarının sizin telefonunuzdan internete girmesini engellemek için yapıldığı söylenen bu uygulama, bütün kullanıcılardan tepkiyle karşılanmış ve Turkcell açıklamaları yeterli bulunmamıştı.

Konu hakkında açıklamalar yapıldığında yine bunları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.