TMMOB 47’nci Genel Kurulu, bugün yapılacak seçimlerin ardından son bulacak. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yaptığı konuşmada “Korkuya karşı cesareti, teslimiyete karşı direnişi örgütleyeceğiz” dedi

"Cesareti, direnişi örgütleyeceğiz"

BirGün ANKARA

TMMOB Genel Kurulu’nda seçim öncesi, 46’ncı dönem yönetim kurulu faaliyetleri üzerine görüşmeler tamamlandı, TMMOB’nin mevcut dönemi, delegelerin oy birliği ile ibra edildi. Daha sonra Genel Kurul’a seslenen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, “Bugüne kadar bu örgüte emeğini, bilgisini, özverisini veren her arkadaşımız, TMMOB’nin mücadele birikiminin zenginliği olarak tarihimize geçmiştir. TMMOB bugün, bu ülkenin en önemli toplumsal muhalefet dinamiklerinden birisiyse TMMOB bugün, bu ülkenin en saygın meslek örgütlerinden birisiyse eğer, başta bugün aramızda olmayanlar olmak üzere, 68 yıldır bu mücadeleye katkı veren herkesin bunda payı vardır” dedi.


GEZİ YÜZ AKIMIZDIR

Genel Kurul’da ortak sorunlar ve mücadele yöntemleri hakkında öne çıkanları da paylaşan TMMOB Başkanı Koramaz, şunları söyledi: “Gezi Direnişi’ne, Gezi Direnişi’nde yükselttiğimiz değerlere, Gezi Direnişi’nde kaybettiğimiz canlarımıza ve elbette Gezi davasında tutuklanan arkadaşlarımıza sahip çıkma konusunda kararlıyız. Bu ülkenin en büyük sorunlarından birisi haline gelmiş adalet ve hukuk mücadelesini büyütmek konusunda, Gezi davası, Kobane davası, ÇHD davası, HDP Kapatılma davası gibi iktidar eliyle yürütülen siyasi davalara karşı durma konusunda kararlıyız. AKP’nin antidemokratik, baskıcı, otoriter politikalarına karşı, OHAL uygulamalarına, kayyım yönetimine karşı mücadele etme konusunda kararlıyız. Toplumu tek tipleştirmeye çalışan dinci, gerici, ırkçı, şovenist politikalarına karşı aydınlanmadan, laiklikten, kardeşlikten, bir arada özgürce yaşama iradesinin geliştirilmesi konusunda kararlıyız. Milyonlarca kişinin hayatını elinden alan, yaşam koşullarını tehdit eden savaşların derhal durdurulması, silahların susturulması, ülkede, bölgede ve dünyada barışın egemen olması konusunda kararlıyız. Kürt Sorununun barışçıl bir zeminde çözülmesi için ortak mücadele yürütülmesi konusunda kararlıyız. Ve elbette kriz koşullarında yaşamları daha da zorlaşan meslektaşlarımızın ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarının geliştirilmesi için mücadelenin yükseltilmesi konusunda mutlak bir fikir birliği içerisindeyiz.”

ADALETİN KARANLIK ÇAĞI

Genel Kurul’da seçim öncesi 47’nci Olağan Genel Kurulu sonuç bildirgesi de yayımlandı. “Adaletin karanlık çağını yaşıyoruz” değerlendirmesinin yapıldığı sonuç bildirgesinde, şu ifadeler yer aldı: “Ülke tarihimizin en görkemli, en yaratıcı, en gurur verici halk hareketi olan Gezi Direnişi’nin parçası olan arkadaşlarımız uydurma deliller ve asılsız suçlamalarla yargılandıkları dava sonucunda hapis cezasına mahkum edilerek tutuklandılar. Gezi davasında mahkum edilen arkadaşlarımızın nezdinde siyasi iktidarın cezalandırmak istediği tüm Gezi Direnişi ve o direnişin parçası olmuş milyonlarca kişidir. Çünkü Gezi Direnişi, AKP’nin 20 yılda yarattığı çürümüş, köhne düzenin tam karşısında yer alan aydınlık bir Türkiye geleceğinin temsilcisidir. Aralarında TMMOB Yönetim Kurulu Üyemiz Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odamızın İstanbul Şubesi’nin eski başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar Odamızın Hukuk Müşaviri Can Atalay’ın da bulunduğu yargılanan arkadaşlarımız hukuki gerekçelerle değil, politik hesaplarla cezalandırılmışlardır.

Gezi Direnişi’nin bu ülkenin yüz akı olduğu vurgulanan değerlendirme şöyle devam etti: “Gezi Direnişi davasında yargılanan tüm arkadaşlarımız bizim yüz akımız ve onurlu tarihimizin bir parçasıdır. İktidar dayatmasıyla, kurgu iddianamelere dayanarak verilen bu mahkeme kararı Gezi’nin tertemiz direnişini lekeleyemeyecektir. Bu kararı kabul etmiyoruz! Gezi Direnişi’nin arkasında dimdik durduğumuz gibi, Gezi davasında yargılanan ve ceza alan arkadaşlarımızın da yanında dimdik durmaya devam edeceğiz. Halkı hedef alan, toplumsal muhalefeti sindirmeye yönelik bu karar, gelecekte hem iktidar sahiplerinin hem de bu kararın altında imzası bulunanların üzerinde bir utanç vesikası olarak kalacak ve örgütümüz bu hukuksuzlukların sorumlularının yargılanması için gerekli mücadeleyi verecektir. TMMOB 47’nci Olağan Genel Kurul bileşenleri olarak biz, mühendis, mimar ve şehir plancıları TMMOB örgütlülüğü altında; meslek uygulama alanlarımız ile ilgili politikaların, ülkemiz ve halkımızın çıkarları doğrultusunda şekillenmesi için çaba harcamaktayız.”

MESLEĞİMİZİ KORUYACAĞIZ

Ülkenin karanlık bir süreçten geçtiği vurgulanarak şöyle dendi: “Almış olduğumuz bilimsel teknik eğitim ve mesleki sorumluluklarımızın gereği olarak, yurdumuzu, insani değerleri, kentlerimizi, kırlarımızı, bilim ve sanayi alt yapımızı, doğal ve kültürel varlıklarımızı sahipleniyoruz. Daha fazla kar ve rant uğruna ülke kaynaklarının talan ve tahrip edilmesine karşı çıkıyoruz. Üreterek gelişen, paylaşarak büyüyen bir ülke istiyoruz. Yüreği emek ve halktan yana atan tüm demokratik güçlerle dayanışma içindeyiz.”