Erkekler, iktidardan aldıkları cesaretle kadınları katletmeye devam ediyor. Kadınlar ise cinayetlere karşı ses çıkartıyor. Son dönemde artan kadın cinayetlerini değerlendiren Avukat Nakıpoğlu, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırıların cinayetlerin önünü açtığına dikkat çekti.

Cesaretin kaynağı iktidar

HABER MERKEZİ

Kadın cinayetlerine göz yuman iktidar ve yandaşlarının İstanbul Sözleşmesi’ne karşı savaşı devam ederken ülke, her gün bir katliam haberiyle uyanıyor. Kadınlar, erkekler tarafından öldürülüyor, iktidar ise yalnızca “Takip edeceğiz” demekle yetiyor. Önceki gün Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez’in öldürülmesinin ardından bir kadının daha katledildiği ortaya çıktı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Ankara’da düzenlediği eyleme ise polis müdahale etti, 7 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi, 6284 sayılı kadına şiddeti engelleyen kanuna yönelik gericilerin yaptığı saldırılar, kadın cinayet ve şiddet faillerinin hak ettiği cezaların alınmaması, kazanılmış haklara müdahaleler gibi pek çok olay yaşanıyor. Tüm bu saldırılara karşın kadınlar katlediliyor, fiziksel ve psikolojik şiddete uğruyor. Ortaya çıkan rakamlar ise vahşetin boyutunu gözler önüne seriyor. Kadınlar tarafından hazırlanan rapora göre bu yılın ilk 10 ayında en az 453 kadın öldürüldü.


Kadın cinayetlerine ülkenin dört bir yanından tepki gelirken İstanbul’un Maltepe ilçesinde Kemal Ayyıldız isimli erkek tarafından katledilen Aylin Sözer için öğretim üyesi olduğu Aydın Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Kemal Ayyıldız ise emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından ‘canavarca hisle eziyet çektirerek öldürme’ suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi. Ayyıldız, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KATİL AKLANAMAYACAK

Öte yandan Aylin Sözer’in akrabası Endercan Güngörür, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla, olay hakkında anlatılan asılsız hikâyelerin aileyi üzdüğünü belirtti. Pek çok kadın cinayetinin ardından katilleri aklayan ifadeler iddia edilirken Güngörür, Kemal Ayyıldız’ın Aylin Sözer ile hiçbir duygusal bağının ve ilişkisinin olmadığını vurguladı. Güngörür, olayın arka planının bir alışveriş olduğunu belirterek Sözer’in yeni taşındığı eve dolap yaptırmak istediğini ancak Kemal Ayyıldız fazla ücret talep edince Sözer’in dolabı kendisine yaptırmaktan vazgeçtiğini anlattı. Sözer’in bunun üzerine Ayyıldız’ın sözlü taciz ve tehditlerine maruz kaldığını kaydetti.

AYRIMCILIĞI BESLİYORLAR

Bu ülkede 4 kadının erkek şiddeti sonucu yaşam hakkının elinden alındığını söyleyen feminist Avukat Selin Nakıpoğlu, yaşanan kadın cinayetlerini BirGün’e değerlendirdi. “Yine bu ülkede geçtiğimiz yaz ayları boyunca İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasının çekilmesi için ayrımcılığı besleyen beyanatlar verildi” diyen Nakıpoğlu, sözleşmenin erkek şiddetinden uzak bir hayatın güvencesi olduğuna dikkat çekti.

Kadınların isimlerinin değiştiğini ancak erkek şiddetinin asla hız kesmediğine vurgu yapan Nakıpoğlu, şunları dile getirdi: “Aylin, Selda, Vesile, Betül… Ne diyeceksiniz bu isimler için? Kimse kimseyi durduk yere öldürmez mi? Yoksa en ağır cezalar uygulansın mı? Yoksa takipçisiyiz mi? Bu lafları her kadın cinayeti sonunda söylüyorlar. Toplumsal tepkiyi düşürmek için büyük büyük kararlar alacaksınız. Ancak sizin hazırladığınız infaz yasası gibi af düzenlemeleriyle bir kaç sene sonra topluma karışıyor bu katiller, İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesinin konuşulması katillere cesaret veriyor.”

Nakıpoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Özü; katilin erkek öldürülenin kadın olmasıdır. Her şeye rağmen biz kadınlar umutsuzluğa kapılmıyoruz. Çünkü erkek şiddetine yönelik kadın mücadelesinin gücüne inancımız ve umudumuz acımızdan daha büyük.”

***

Kadın cinayetleri dışarıda da sürüyor

Fransa’nın Strasbourg kentinde 25 yaşındaki Yasemin Çetindağ, ayrıldığı erkek tarafından katledildi. Ayrıldığı erkek Savaş Özyanık tarafından katledilen genç kadının cansız bedeni ormanlık bir alanda bulundu. Tutuklanan Savaş Özyanık, ifadesinde Çetindağ’ı darp ettiğini de söyledi. Strazburg Cumhuriyet Savcısı Yolande Renzi, kasten cinayetten iddianame talep etti.

***

Öldürmeyecekmiş yanlış anlaşılmış!

Antalya’da Oya Aydoğdu’yu bıçakla yaralayan erkek Poyraz Çavdar adlı erkek, duruşmadaki ifadesinde, “Kesinlikle öldürme gibi bir niyetim olamaz. Yanlış anlaşılma olduğu kanaatindeyim” dedi. Antalya’nın Kemer ilçesinde kendisinden ayrılan Aydoğdu’ya saldıran Poyraz Çavdar, hâkim karşısına çıktı. 30 yıl hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanık Poyraz Çavdar, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savunma yaptı. Aydoğdu’yu öldürmek istemediğini iddia eden sanığın davası ertelendi.

***


Annesini öldürüp itiraf etti

İzmir Buca’da 25 yaşındaki Berk A., annesi Betül Tuğluk’u katletti. Devriye gezen polis ekibine annesini öldürdüğünü itiraf eden Berk A., polis aracına yaklaşarak “Annemi öldürdüm” diye bağırdı. Berk A., sulh ceza hâkimliğince tutuklandı. 49 yaşındaki Betül Tuğluk ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.