Tüm Türkiye’de tepki çeken Çeşme Projesi’ndeki acele kamulaştırmaların hepsi Cumhurbaşkanlığı kararı ile iptal edildi ama “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” kararının iptal edilmemesi bölge ile ilgili endişelerin sürmesine yol açıyor

Çeşme’de acele kamulaştırmalar iptal edildi

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Urla ve Çeşme ilçelerinde bulunan 511 araziye ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan ‘acele kamulaştırma’ kararı sonrası tartışmalar devam ediyor. Yaşanan gelişmelerin ardından İlk olarak geçtiğimiz günlerde AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Zeytineli Alaşar Ovası’nın olduğu bölgede 293 adet parselin acele kamulaştırması kararı kaldırılması Resmi Gazetede yayınlanmıştı.

Şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Alaçatı’daki ve Zeytineli’nde kalan parseller de dahil olmak üzere, tüm araziler üzerindeki acele kamulaştırma kaldırıldı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 2523 sayılı kararı uyarınca, “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamındaki bazı taşınmazın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması hakkındaki 24/1 2020 tarihli ve 2054 sayılı Cumhurbaşkanı kararının yürürlükten kaldırılmasına, 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

ÇEŞME’NİN ÜÇTE İKİSİ CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA

cesme-de-acele-kamulastirmalar-iptal-edildi-730777-1.

Kararı BirGün’e değerlendiren Avukat Şehrazat Mercan, “Yapılaşmanın önüne geçilmesi için öncelikle bu alana ilişkin kararın iptal edilmesi lazım. Aksi halde, kamulaştırmalar iptal bile edilmiş olsa, sonuçta tüm o bölgenin üst kullanım hakkı Cumhurbaşkanlığı’na devredilmiş durumda. Yani, benim düşüncem ilerleyen günlerde ya takasa zorlayacaklar ya da minik paylar vererek özel kişilerde arazileri alacaklar. Mülk sahiplerinin hukuku korunmamış oluyor. Hem de hazine ve orman arazilerinde üst hakkı Cumhurbaşkanlığı kendi elinde tutuyor. Alan Çeşme’nin üçte ikisine sahip. Yani Çeşme’nin üçte ikisi Cumhurbaşkanlığı’nda. Davalar devam ediyor. Şehir Plancılar Odası yayınladığı 5 maddelik çekinceler devam ediyor” diye konuştu.