Çeşme Projesi’nin bilirkişi keşfi yapıldı. TMMOB İzmir İKK Sekreteri Akdemir, “Sayın Bakan planların yıl sonunda askıya çıkacağını söylüyor. Bakanlık vekili burada projeyle ilgili ‘çalışma sürüyor, net bir şey yok. Ortada çelişki var” dedi.

Çeşme’de talan projesi

YAĞMUR VAROL

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından merkezi Çeşme olmak üzere İzmir yarımada bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Projesi için Danıştay tarafından bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Projenin davacıları ve projeye karşı olan kitleler, bilirkişi incelemesi öncesinde Çeşme Adliyesi önünde bir araya geldi. TMMOB İzmir İl Koordinasyonu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları, SOL Parti başta olmak üzere siyasi partilerin temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu yer aldı.

Bilirkişi keşfi sürerken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin Galataport İstanbul’da düzenlenen tanıtım toplantısında Çeşme Projesi için yılsonunda planların askıya çıkarılacağını duyurdu. TMMOB İzmir İKK Sekreteri Akdemir ise, bakanlık vekilinin alanda projeyle ilgili, ‘hala çalışmalar sürüyor, ortada net bir şey yok’ dediğini aktardı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, Çeşme Projesi’nin ilçenin yüzde 45’ini kapsadığını belirterek, “Bu alanın belirlenme süreci bile hukuka aykırı. Aynı zamanda Turizm Bölgesi Belirleme Yönetmeliği’ne de aykırı. Bu belirlenen bölge yoğun bir şekilde korunması gereken alanların olduğu bir bölge. Proje yaklaşık 47 kilometrelik bir kıyı şeridini kapsıyor. Bu bölge tahsis edildiğinde kıyı şeridi tümüyle halkın kullanımına kapatılacak. Bu 47 kilometrelik alan İzmir’in emekçi halkının hafta sonları günübirlik olarak tatil yaptığı bölgeler. İzmir’in emekçi halkından koparılacak biz buna itiraz ediyoruz. Bakanın deyimiyle bu bölge 1 milyar dolara satılacak ve o parayla altyapısı yapılacak. Aslında satarken üstüne para veriyoruz. Bunun adı talandır. Bu toprak vatan toprağıdır, satılamaz. Satanlar vatan hainidir, savunmakta vatanseverliktir” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gün içinde İstanbul’da gerçekleşen bir toplantıda Çeşme Projesi için yılsonunda planların askıya çıkarılacağını duyurmasına dikkat çeken Akdemir, “Bakan planların yılsonunda askıya çıkacağını söylüyor. Sanırım Bakanlık vekillerinin bundan haberi yok. Burada bir uyumsuzluk var. Bakanlık vekili ve teknik kadrosu burada başka bir şey söylüyor, Sayın Bakan İstanbul’da başka bir şey söylüyor. Ortada bir çelişki var. Bu memleketin topraklarını hiçbir şekilde kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi.