İzmir’in Çeşme ilçesi Germiyan Köyünde ormana, antik eserlerin olduğu bölgede Güral Porselen, izinsiz bir şekilde bir kez daha RES projesi için inşaata başladı.

Çeşme Germiyan’da RES için tarih ve orman katliamı devam ediyor

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi’nde kurulmak istenen Rüzgâr Enerji Santralı (RES) için Güral Porselen’in fırsatçılığı pes dedirttirdi.

Şirket 2020 yılında izinsiz bir şekilde proje başlarken çevrecilerin bölgeye giderek tepki göstermesi üzerine çalışmalar Çeşme Belediyesi tarafından durdurmuştu. Çalışma sırasında başlatılan orman yolu açılma çalışmaları üzerine alanda bulunan antik dönem Roma eserlerinin de tahrip edildiği bildirilmişti.

Bölge halkının açtığı dava sonrası bir yıldır alan için bilirkişi keşfi yapılmazken şirket yeniden harekete geçerek bölgede çalışma başlattı.

Avukat Şehrazat Mercan, BirGün’e yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Daha önceki inşaata dava açılmış ama ne hikmetse mahkeme, bilirkişi incelemesini iptal etmişti. Çevreciler ikinci bilirkişi incelemesi için tekrar para toplamış, mahkemeye bilirkişi için tekrar müracaat etmişti. Ve yine ne hikmetse bu sefer de mahkeme, bilirkişi heyetinin gelmesini iptal etmiş ve davayı sürüncemede bırakmıştı. Mahkemenin uzamasını fırsat bilen Güral Porselen daha mahkeme sürerken rüzgâr türbini parçalarını Germiyan'a getirdi. Hiç kimse bu firmayı durdurmayı beceremiyor.”

cesme-germiyan-da-res-icin-tarih-ve-orman-katliami-devam-ediyor-909553-1.