Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’u

BirGün EGE

İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin çağrısıyla, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve sivil toplum işbirliği ile gerçekleştirilen “Yarımada’ya Sahip Çık” Çalıştayı’nın sonuç bildirisi ve raporu paylaşıldı. Rapor ile yarımadanın korunması için başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere, kentin tüm yöneticilerine, milletvekillerine ve İzmir halkına çağrıda bulunuldu.


İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan Temizel, “Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında bize sunulan proje, İzmir halkını yoksullaştıracak, nefes alma alanlarını elinden alacak, sermaye sahiplerinin elinde köleleştirecektir. Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban edecek” diye konuştu..

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, 20 yıldır ekolojik talanın devam ettiğini, Çeşme Projesi’nin ise hırstan çıldırmış olanların projesi olduğunu söyledi. Yaşam alanlarına korumaya, talan projelerine karşı dik durmaya devem edeceklerini ve bu mücadeleyi verenlerin yanında olacaklarını değinen Akdemir, “Talan siyasetine karşı dik duracağız. Bu sadece Çeşme Projesi için değil kentin her alanına geçerlidir. İnciraltı, Kültürpark süreci de var. Her kim ki onurlu bir şekilde talana karşı durursa onun yanındayız. Yarım konuşmak bizim işimiz değil. Çeşmeye dair yıllar önce hazırlanmış olan stratejik plan var. İKK olarak hazırladığımız rapor var. Bunun dışında ne büyükşehir, ne ilçe belediye ne de bakanlık tarafından hazırlanmış belge yok. Yasa üzerinde yürümek gerekiyor” diye konuştu.