İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin ‘Yarımadaya Sahip Çık’ Çalıştayının sonuç bildirgesinin açıklandı. Çeşme Projesi için belediye başkanlarına çağrı yapılırken, TMMOB İKK Sekreteri Akdemir, Soyer ve Oran’a projeye karşı duruş sergilemeleri noktasında çağrı yaptı.

"Çeşme Projesi, İzmir’in Kanal İstanbul’udur"

BİRGÜN EGE

İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin çağrısıyla, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve sivil toplum işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Yarımada’ya Sahip Çık’ Çalıştayı’nın sonuç bildirisi ve raporu paylaşıldı. İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapılan açıklamada, Yarımadanın korunması için başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere, kentin tüm yöneticilerine, milletvekillerine ve İzmir halkına çağrıda bulunuldu.

İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan Temizel, “Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında bize sunulan proje, İzmir halkını yoksullaştıracak, nefes alma alanlarını elinden alacak, sermaye sahiplerinin elinde köleleştirecektir. Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban edecek” dedi.

Temizel şunları söyledi: “Çeşme Projesi’nin ekolojik talan projesidir, ‘Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’udur. Türkiye’nin her köşesinde yürütülen ekolojik talan projelerinin en büyüklerinden birisi Çeşme Projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’udur. İzmir İçin, yaşam hakkımız, geleceğimiz, yaşam alanlarımız için, Çeşme Projesine dur diyeceğiz.”

HIRSTAN ÇILDIRMIŞ OLANLARIN PROJESİ

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, 20 yıldır ekolojik talanın devam ettiğini, Çeşme Projesi’nin ise hırstan çıldırmış olanların projesi olduğunu söyledi. Yaşam alanlarına korumaya, talan projelerine karşı dik durmaya devem edeceklerini ve bu mücadeleyi verenlerin yanında olacaklarını değinen Akdemir, “Talan siyasetine karşı dik duracağız. Bu sadece Çeşme Projesi için değil kentin her alanına geçerlidir. İnciraltı, Kültürpark süreci de var. Her kim ki onurlu bir şekilde talana karşı durursa onun yanındayız. Yarım konuşmak bizim işimiz değil. Çeşmeye dair yıllar önce hazırlanmış olan stratejik plan var. İKK olarak hazırladığımız rapor var. Bunun dışında ne büyükşehir, ne ilçe belediye ne de bakanlık tarafından hazırlanmış belge yok. Yasa üzerinde yürümek gerekiyor” diye konuştu.

CHP’li belediye başkanlarına çağrıda bulunan Akdemir, şunları kaydetti: “Çeşme Projesi, İzmirli emekçilerden çalınan bir projedir. Türkiye genelinde yüzde 50’lerde oy oranıyla iktidarda olan bir parti olmasına rağmen İzmir yerelinde farklı bir parti iktidar. Bunun nedenini yerelde iktidar olan partinin de anlaması gerekiyor. Bunun tek nedeni; bu kentin kendi yaşam alanlarını, kendi yaşam biçimini savunmasıydı. Bugün gece 12’de müziğin kesilmesin ilk tepki koyan yer İzmir ise bu kentin demokratik yapısıyla, bu kente göçle gelen, kentteki tüm insanların bu alanlara sahip çıkmasıyla gerçekleşmiştir. İktidardaki partinin de bunu iyi anlaması gerek, bu İzmirlilerin kendi yaşama alanını savunmasıdır. Bugün bu proje ile talan edilmek istenen alanlar her hafta sonu emekçilerin tatillerini geçirdiği alanlardır.”