İzmir’in ‘Kanal İstanbul’una karşı tüm kent birleşti. İBB Başkanı Tunç Soyer, projeye karşı Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenleneceğini açıkladı. Soyer’in açıklamasına yaşam savunucuları destek verdi.

Çeşme Projesi’ne karşı İzmir birleşti

BirGün EGE

İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan ve kenti felakete sürükleyecek Çeşme Projesi’ne yönelik tepkiler sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen proje, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 120 milyon metrekarelik alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi. Açılan davalar doğrultusunda yapılan bilirkişi incelemesinde ‘kamu yararına’ uygun olmadığı açıklandı.


Yaşanan gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada, projeye karşı dava açtıklarını ve 10 Mayıs saat 12.30’da Gündoğdu Meydanı’nda protesto mitingi düzenleneceğini açıkladı. Soyer, ANK Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Defalarca Kültür ve Turizm Bakanı İzmir’e geldi, bize sunumlar yaptı. Hiçbirini elimizin tersiyle itmedik, hepsini dinledik. Tüm safha boyunca kaygılarımızı dile getirdik. Bugün itibariyle üç temel kaygımıza karşılık olmadığı, bizi tatmin edecek cevaplar verilmediği için dava açtık, iptalini istedik. İptal edilmesi gerektiğine de tüm kalbimle inanıyorum. Bu yanlış bir proje” dedi.

Soyer’in açıklamaları tüm kentte karşılık buldu. Çeşme Çevre Platformu Başkanı Dr. Ahmet Güler, “Yerinde bir açıklama olarak görüyoruz. Yapılması gereken buydu. Geç de olsa bu inisiyatifin oluşması çok önemli. Burası ikinci Kanal İstanbul… Bunu tüm Türkiye’nin bilmesi gerekiyor. Bu mitingi çok önemli buluyoruz. Çeşmeliler olarak bu mitinge büyük coşkuyla katılacağız. Çeşme’nin, Yarımada’nın korunması için mücadelemiz sürüyor. Tüm yurttaşları bu mitinge davet ediyoruz” diye konuştu.

İzmir Yaşam Alanları’ndan yapılan açıklamada, projenin artık Başkan Soyer’in de gündemine girdiği belirtilerek, söz konusu mitinge ‘amasız, fakatsız’ katılım sağlanacağı duyuruldu.

Çeşme›nin ve Yarımada’nın talanı olarak gördükleri projeye karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirten İzmir Yaşawm Alanları açıklamasında şu görüşler dile getirildi: “Projeye karşı duran herkesle amasız, fakatsız en geniş mücadele ağını örmeyi önüne iş olarak koymuş, kendisini bu meselenin tarafı ve muhatabı olarak ilan etmiş olan bizler, Sayın Soyer’in yapmış olduğu çağrıyı da kabul ederek, bu mitinge katılacağız. Bizler yaşam alanlarımızın tarihi, kültürü, ekosistemi ve tüm canlılarıyla yeniden ayakları üzerinde duracağı günlere ulaşmanın özlemiyle; Yarımada’yı talana karşı savunacak, bilimin yol göstericiliğinde doğru uygulamalar için ortak bir ses çıkartmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”