İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan Çeşme Projesi’ne karşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla 10 Mayıs tarihinde Gündoğdu Meydanı’nda yapılması planlanan miting 17 Mayıs'a ertelendi.

Çeşme Projesi’ne karşı miting 17 Mayıs’a ertelendi

BİRGÜN EGE

İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan ve kenti felakete sürükleyecek Çeşme Projesi’ne karşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla 10 Mayıs tarihinde Gündoğdu Meydanı’nda yapılması planlanan miting ertelendi.

Mitingin hazırlıkların daha geniş çaplı yapılması amacıyla 17 Mayıs tarihinde Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12.30’da yapılmasına karar verildi.

PROJE HAKKINDA

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 120 milyon metrekarelik alanı kapsıyor.

Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi. Açılan davalar doğrultusunda yapılan bilirkişi incelemesinde ‘kamu yararına’ uygun olmadığı açıklandı.

Projeye ise sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve yaşam savunucuları, ‘rant ve talan projesi’ diyerek karşı çıkıyor.