İzmir'in Çeşme ve Urla ilçelerindeki Kültür ve Turizm Gelişme Bölgesi kapsamında bulunan 511 arazi, turizm yatırımlarına tahsis edilme gerekçesiyle kamulaştırmasının ardından mülkiyetlere tapuda şerh konulurken bölgede yaşayanlar dava açacak

Çeşme ve Urla'da 511 adet parsel için acele kamulaştırmaya dava açılacak

AYCAN KARADAĞ

Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme’de Alaçatı Mahallesi’nde Vali Kutlu Aktaş barajı ile deniz arasında kalan toplam 178 adet parsel Urla’da ise Zeytineli Mahallesi’nde Uzunkuyu mesire alanı ile deniz arasında kalan 333 adet parselin “acele kamulaştırılması” kararı verilmesinin tartışmaları sürüyor.

Mülkiyetlerin büyük bölümünün bölgede yaşayanlara ait olduğu arazilerle ilgili alınan karar sonrası bakanlık oluruyla tapuda şerhler konulmaya başlandı. Tebligatların önümüzdeki günlerde yapılması beklenirken köylüler tedirginlik yaşamaya başladı.

Bakanlığın, turizm yatırımı yapmak üzere kamulaştırmasına birçok kesim tepki göstermişti. Yaşanan gelişmelerin ardından dernekler ve mülkleri bulananlar, toplantı kararı aldıkları ve projeyi iptal ettirmek için dava açacakları belirtildi.

KAMU YARARI YOK

Konu hakkında BirGün’e konuşan Avukat Şehrazat Mercan, “2015 yılında böyle bir proje yapmışlar. Projeyi okuduğun zaman durum çıkıyor ortaya. Pazar günü köyde toplanacağız. Asıl hedef kararı iptal ettirmek. Köylü bu durumdan rahatsız. Burada bir kamu yararı yok. Turizm Bakanlığı’nın otel, turistik tesis yapmak amacıyla altlığını hazırladığı yerler vatandaşın elinden devletin gücü kullanılarak alınıyor” diye konuştu.