İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak nitelendirilen Çeşme Projesi’yle ilçe tehdit altında. Projenin yanı sıra Çeşme’nin en güzel koyları ve halka açık olması gereken plajlar şirketler tarafından talan edilerek yapılaşmaya açılıyor.

Çeşme’ye rant uğruna ihanet

Aycan KARADAĞ

Türkiye’nin en gözde turizm ilçesi Çeşme, son yıllarda talana açıldı. En güzel koylar, özel işletmeler tarafından hızla işgal edilip, ticarileştiriliyor. Anayasa ve kıyı kanununa göre halkın kullanımına açık olması gereken plajlar ise özel işletmeler tarafından kiralanarak veya işgal edilerek halkın ücretsiz kullanımına kapatılıyor. Tüm bunların yanında ilçede 122 bin hektar alanı kapsayan alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Çeşme Turizm Projesi yapılmak isteniyor.

BirGün olarak ilçede yaşanan talanın durumunu gözlemledik. Çeşme’de denize sıfır oteller dikkatimizi çekti. Çeşme’de iki katlı imara izin veriliyor. İlçede denize sıfır birçok yerde şirketler, otel ruhsatı adı altında yüksek katlı binalar yaparak konut satışı yapıyor. Hali hazırdaki mevcut ünlü oteller tadilat yapılarak 1 + 1 rezidans dairelere çeviriyor. Konutlar ise yaklaşık 1 buçuk milyon dolardan satışa çıkarılıyor.

ALTINKUM PLAJI TAHRİP EDİLDİ

İlçede merkezdeki otelleri gezmemizin ardından ilk durağımız ise Altınkum Plajı oldu. Çeşme’nin en güzel plajlarından biri olan Altınkum Plajı bir süredir tahrip ediliyor. Halk Plajı ve sit alanı olan plajda Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik firması, beach-club inşa etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan toplamda bin 400 metrekare arazi kiraladı. Yıllık kira bedeli sadece 360 bin TL olan bu alanda şirketin iş makinalarıyla 10 bin metrekareye yakın bir alanı tamamen tahrip ettiği görüldü. Bu çalışmada 100 yıllık ardıç ağaçları ve binlerce kum zambağı zarar gördü. Bölge halkının şikâyetleri ise yetkiler tarafından karşılık bulmuyor.

BU SAHİL BİZİM

Bölgede yaşayan yurttaşlardan Teyfik Baytekin, “Burada ücretsiz denize girip, doğanın tadını çıkartıyorduk. Artık çıkaramayacağız” dedi ve sözlerine şunları ekledi: “Ben bu sahilde büyüdüm. Benden sonra çocuklarım büyüdü. Şimdi de torunlarım büyüyor. Bu sahil bizimdi. Şimdi şirketler gelip buraları halka kapatmaya çalışıyor. Bunu yaparken doğaya da zarar veriyorlar. Biz Çeşmeliler olarak doğamızın, sahillerimizin korunması gerektiğini söylüyoruz.” Altınkum Plajı’na ailesiyle vakit geçirmeye gelen Cemil Kiraz ise, “Bornova’da yaşıyorum. Fırsat buldukça ailecek buraya gelip, denizin ve doğanın tadını çıkarıyoruz. Galiba artık çıkaramayacağız. Bizim gibi yurttaşlara dinlenmeyin, denize girmeyin, eğlenmeyin diyorlar. Zaten Çeşme’de ücretsiz sahil kalmadı. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm plajlar ve koylar halka açık olmalıdır” diye konuştu.

AYA YORGİ YAPILAŞMAYA AÇILDI

Altınkum Plajı’nın ardından Aya Yorgi Koyu’na doğru yola çıkıyoruz. Dünyanın ender güzellikteki koylarından birisi olan, muhteşem bir tabiat manzarasına ve denize ev sahipliği yapan koy yapılaşmaya açıldı. Koyun etrafında bulunan üçüncü derece sit alanında yer alan ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak belirlenen tarım arazisi ve zeytinlik alanları imara açıldı.

Çeşme Çevre Platformu Başkanı Ahmet Güler, “Bakanlığın, Ankara’da oturan birkaç bürokratının yöre halkına sormadan, kendi başlarına burayı imara açmaları bir doğa cinayetidir. Bu çerçevede şu anda askıda olan imar değişiklik planlarına askıdan iner inmez hemen dava açacağız. Hukuk çerçevesi içinde kalarak elimizden gelen her türlü eylemi ortaya koyarak Aya Yorgi Koyu’nun yok olmasını önlemeye çalışacağız” dedi.

İZMİR’İN KANAL İSTANBUL’U

İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan ve kenti felakete sürükleyecek Çeşme Projesi’ne yönelik tepkiler sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen proje, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 120 milyon metrekarelik alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal SİT alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirilirken tepkiler sürüyor. Açılan davalar doğrultusunda yapılan bilirkişi incelemesinde kamu yararına uygun olmadığı açıklandı. Çeşme Çevre Platformu Başkanı Ahmet Güler, “Proje allanıp pullandı ve makyajlar yapıldı. Yapılacak olan da bellidir, Ege’yi de ülkemizi de yaşatmak için, Çeşme Projesi derhal iptal edilmeli. Çeşme Yarımadası’ndaki ekolojik yıkım geri dönülemez bir noktaya ulaşmadan, bu yıkımın acilen durdurulması konusunda yetkilileri sorumlu davranmaya, bu talan projesinden vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan dünyaca meşhur Paşalimanı Koyu'ndaki, 120 dönüm arsanın geçtiğimiz günlerde satış ihalesi yapıldı. İhaleyi ise 385 milyon lira ile ALDO Enerji Şirketi’nin aldığı öğrenildi.