Merkez'in yeni başkanı Çetinkaya'lı ilk PPK toplantısı bugün yapılacak. Alınacak faiz kararı yeni Merkez'in duruşu hakkında fikir verici olacak

Çetinkaya'nın ilk sınavı: Saray mı, piyasa mı?

Ekonomi Servisi

Görev süresi dün dolan Erdem Başçı'nın yerine geçen isim dün resmen Murat Çetinkaya oldu. Çetinkaya'nın başkanlığa geçişi, Başçı döneminde sürekli hükümetin baskısıyla karşılaşan Merkez Bankası'nın geleceği hakkında soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Görevi devraldığı 19 Nisan 2011 tarihinden bu yana zorlu bir dönem geçiren Başçı, aradan geçen 5 yıl boyunca özellikle Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılından bu yana sert eleştirilerine maruz kaldı. 2008 krizinin ardından ABD Merkez Bankası Fed'in parasal genişleme adımının sürdüğü dönemde Başçı yönetimindeki Merkez Bankası Mayıs 2013 döneminde politika faizini yüzde 4,5'e kadar düşürdü.

Merkez kime bağımlı?

ABD'nin varlık alım programını durdurup faiz artış sürecine girmesi ise faizde rüzgârı terse döndürdü. 27 Ocak tarihinde Dolar/TL'nin 2,39'la rekor kırması üzerine Banka olağanüstü toplanarak faizi radikal bir kararla 550 baz puan artırdı. Bu kararla TL'deki değer kaybı yavaşladıysa da Erdoğan'ın Başçı'ya dönük tepkisi “Bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var” şeklinde oldu. Daha sonra ise Erdoğan konuyu 'vatan hainliği'ne kadar taşıdı. Sonraki dönemde politika faizi kademeli olarak yüzde 10'dan yüzde 7,5'e kadar düşse de mevcut faiz Erdoğan'ı tatmin etmedi.

Faizde düşüş beklentisi

Çetinkaya yönetimindeki yeni Merkez Bankası'nın Saray'ı tatmin edip etmeyeceği konusu henüz 'tam anlamıyla' belli olmasa da Banka'nın bugün yapacağı Para Piyasası Kurulu toplantısında alacağı faiz kararı bu yöndeki tartışmaları alevlendirecek. Piyasanın tahmini faiz koridorunun üst bandının 0,50 baz puan düşürülüp yüzde 10,5'ten yüzde 10'a çekilmesi yönünde. Saray'ın ekonomi danışmanları 50-75 baz puanlık bir düşüş istediklerini yeni başkana bildirdi bile. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise faizlerin radikal bir şekilde düşürülmesi gerektiğini açıklamıştı. Uzmanlar tarafından faizde sert indirim kararları 'fırtınalı denizde tekneyle açılmak' olarak yorumlansa da Çetinkaya'nın ilk sınavında piyasaları mı yoksa Saray'ı mı sevindireceği yarınki toplantıda görülecek.