Cumhurbaşkanlığı, AOÇ arazisinden 45 dönümlük bir alanın çevik kuvvet tarafından eğitim ve hareket merkezi olarak kullanılmak üzere tahsisini onadı.

Çevik kuvvete AOÇ’den arazi

Nurcan Gökdemir

Cumhurbaşkanlığı Sarayı başta olmak üzere kamu kuruluşları ile şirketlere tahsis edilerek yarısı yok edilen Atatürk Orman Çiftliği'nden (AOÇ) 45 dönümlük bir alan daha Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne tahsis ediliyor.

Aralık ayında Saray’ın güvenliğini sağlama gerekçesi ile emniyet hizmet binası yapılması için 3 bin metrekarelik ormanlık alanın kiralamasının ardından yeni bir tahsis kararı daha alındı.

GERİ ALINMIŞTI

Geçmiş yıllarda da çevik kuvvet tarafından kullanılan ancak 2019 yılında tahsis kararı kaldırılan alanın yeniden tahsisine ilişkin imar planı değişikliği Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya çıkartıldı.

Geçmiş tahsisi de sürekli yargılama konusu olan işlemle ilgili 2019 yılındaki iptal kararının ardından bu araziye karşılık 81 dönümlük başka bir arazi Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edildi. Daha sonra bu alan TOKİ ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında TOKİ'ye devredildi. Ayrıca bir başka ilçede bulunan 13 dönümlük Çevik Kuvvet tarafından kullanılan arsanın da 2020 yılında İller Bankası'na devri yapıldı.

GEREKÇE GÜVENLİK

Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatının uygun yer ve özellikte arsa ve bina temininde sıkıntı yaşadığına ilişkin bir yazı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderildi. Yazıda, "Emniyet teşkilatının dinamik yapısına, çağın değişen ve gelişen şartlarına uygun hizmet verebilecek şekilde güvenlik hassasiyeti de gözönünde bulundurularak" yeni bir alan istendi. İçişleri Bakanlığı, AOÇ arazisindeki 8619 ada 6,7 ve 8 no'lu parsellerin yeniden tahsisini istedi.

Cumhurbaşkanlığı, üç parçadan oluşan toplam 45 bin 641 metrekare yüzölçümlü taşınmazların iki yıl süreyle tahsisini uygun gördü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da plan değişikliğini 21 Ocak günü askıya çıkarttı.

12 METRELİK BİNA

İmar Planı değişikliğine ilişkin yazıda, emniyet hizmet alanının “il bazındaki toplumsal olaylara müdahale eden” Çevik Kuvvet'in eğitim ve hareket merkezi olarak kullanılacağı bildirildi. Alana iki katlı ve 12,5 metre yüksekliğinde eğitim, idari ve spor tesisleri inşa edilebilecek.

Yazıda, birinci derece doğal ve tarihi sit alanı olan arazide yapılacak uygulamalar öncesi Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alınması istendi.