Kıyıları ve sahilleri muhalif belediyelerden alarak AKP kontrolüne açan Türkiye Çevre Ajansı’na geçen ay 485 milyon TL’lik Hazine yardımı sağlandı. Saray’ın iki ofisi de 97 milyon TL’lik ‘yardım’ aldı.

Çevre Ajansı’na hazine kıyağı
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

Kıyılarda belediyeleri geride bırakarak çok sayıda yetkiye sahip olan ve yalnızca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesinden 800 milyon TL pay alan Türkiye Çevre Ajansı’na Hazine’den yüz milyonlarca TL’lik kıyak geldi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı kamunun aylık harcama verilerine göre, yönetim kurulunda Saray'la yakın ilişki içerisinde olan Türkiye Çevre Ajansı, yeni gelire kavuştu. Kıyılarda gemi bağlamak için mapa ve şamandıra sistemlerini kurma ve işletme ile deniz araçlarına atık alım hizmetleri sunma yetkisine sahip Çevre Ajansı’na geçen ay 485 milyon 569 bin TL’lik Hazine yardımı sağlandı. Bu yardım, Çevre Ajansı’na kurulduğu 2020 yılından sonra verilen ilk Hazine yardımı olarak kayıtlara geçti.

Hazine’nin verilerine göre, geçen ay tüm kamuya gerçekleştirilen Hazine yardımlarının toplamı, 26 milyar TL oldu. Genel bütçeli idarelere sınırlı oranda yapılan Hazine yardımlarından en çok yararlanan birimlerden biri İşsizlik Sigortası Fonu oldu. İşsizlerden çok işverenlerin yararlandığı bir fon haline gelen İşsizlik Sigortası Fonu’na geçen ay 1 milyar 399 milyon TL'lik Hazine yardımı sağlandı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine 2,4 milyar TL kaynak aktaran iktidar, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'na 20 milyon TL, TOKİ’ye 57 milyon TL aktardı.

SARAY’IN OFİSLERİ DE UNUTULMADI
İktidar, Hazine yardımlarında Cumhurbaşkanlığı ofislerini de es geçmedi. Yayımlanan verilere göre, kasım ayında Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’ne 16 milyon 248 bin TL, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne ise 81 milyon 72 bin TL TL’lik Hazine yardımına imza atıldı.

DEMİRYOLLARI BORCA BATTI

Muhasebat Genel Müdürlüğü, Hazine’den borçlanan işletmelerin verilerine de yayımladığı tablolarda yer verdi. Buna göre, Kasım’da TCDD’ye 4 milyar 200 milyon TL borç verildi. TCDD’nin bu yıl aldığı borçların toplamı 23 milyar 665 milyon TL oldu. Geçen ay ayrıca Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na 220 milyon TL, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.'ye 55 milyon TL borç verildi. Kasımda özel teşebbüslere 1 milyar 455 milyon TL ve hanehalklarına ise 541 milyon TL borç verildi.