Çevre Ajansı’na ‘paralel bakanlık’ eleştirisi

Hüseyin Şimşek

Geçen hafta TBMM Çevre Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne itiraz eden muhalefet partileri, düzenlemenin Anayasa’yı ihlal anlamına geldiğini bildirdi.

CHP’li komisyon üyelerince hazırlanan muhalefet şerhinde, yeni kurulacak Türkiye Çevre Ajansı’nın “paralel bakanlık” gibi faaliyet göstereceği belirtildi.

Ajans başkanının kendisini atayan bakandan daha fazla maaş alacağı da vurgulanan muhalefet şerhinde, “Ajans organlarının bilimsel ve objektif kriterlere göre değil siyasi saiklerle belirleneceğinin aşikardır. Ajansın organ ve birimlerinin nasıl denetleneceğinin belli değildir. Kendi bütçesi, mali muafiyetleri ve denetim yetkisi ile Bakanlığa rakip olacak bir yapı kurulmaktadır. Büyükşehir yasasında Büyükşehir belediyelerinin yetkisinde olan bölge otoparkı, kapalı ve açık otopark yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek ve ruhsat vermek yetkisi ilçe belediyelerine aktarılıyor. Ayrıca buradan gelen gelirler de ilçe belediyelerine yönlendiriliyor. Bu nedenle teklif, Anayasal anlamda sorunludur” denildi.

ANAYASA’NIN ÜÇ MADDESİNE AYKIRI

HDP’li komisyon üyelerince hazırlanan muhalefet şerhinde de düzenlemenin Anayasal açıdan sorunlu olduğu vurgulandı. HDP’li milletvekilleri, muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Çevre Ajansı’nın tüzel kişiliği, insan kaynaklarının niteliği ve ihale yöntemleri nedeniyle Anayasa’nın 123, 127 ve 128’inci maddelerine aykırı olduğu görülmektedir. Değişiklikler yapılırken kanun taslağının kamuoyuna duyurulması ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının ve sendikaların görüş belirtebilmesi için yeterli imkan sağlanamamıştır. Depozito dönüşüm sistemleri, atık bertaraf sistemleri, atık su yönetimi, elektronik araç kullanımı gibi başlıklarda ekoloji mücadelesi veren sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmaması konuya gereken önemin verilmediğini göstermektedir.”