Yaşam savunucularının direnişini engellemek isteyen iktidar çeşitli bahanelere para cezası kesiyor. Son olarak Kazdağları ve Ovacık’ta direnen yaşam savunucularına sosyal mesafe gerekçesiyle 3 bin 180 lira para cezası verildi.

Çevre direnişçilerine ceza yoluyla baskı

Yaren Çolak

Yurdun dört bir yanında doğa için direnenler yanlış yere araç park etmek, kemer takmama, sosyal mesafeye uymama gibi gerekçelerle para cezası verilerek sindirilmeye çalışılıyor. Son mağdur Kazdağları direnişçileri oldu. Çanakkale Kirazlı köyüne giden yaşam savunucularına Kabahatlar Kanunu’na aykırılık iddiasıyla 3 bin 180 lira para cezası kesildi. Evlere gelen tebligat ile cezaları öğrenen yurttaşlar, “Ne kabahati işlemişiz onu bile bilmiyoruz” dedi.

Direnişçilerden Pınar Bilir Akkuş, “Maske ve mesafe kuralı nedeniyle ceza kesildiğini düşünüyoruz. Ancak kanunen bunun uyarısı yapılmak zorunda. Bu yapılmadan evimize cezaları yolladılar” dedi. Kimlik bile istenmeden ceza kesildiğini söyleyen Akkuş, şurları kaydetti:

“GBT’ye bakarak hepimizin evine cezalar yollandı. Eylem alanına gidene de gitmeyene de cezalar kesildi. GBT sorgusu olarak verdiğim kimlik bana ceza olarak geri döndü. Cezaya itiraz dilekçesi vermek için gittiğimde memur, ‘Yine Kazdağları cezası mı?’ dedi. Böyle bir ceza mı var? Esas amaç direnişi engellemek.”

GBT İÇİN KİMLİK VERMİŞTİK

İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül ise, şunları söyledi: “16 Haziran’da Kazdağları’na gittik, dönüşte jandarma durdurdu. GBT kontrolü yaptı, ardından 27 Temmuz’da 3 bin 150 TL para cezası kesildi. Şimdi de maden kapısına 700-800 metre kala jandarma barikat kurmuş durumda. Geçiş serbest ama kimlik isteniyor.” 8 Mayıs’ta da Kazdağları için nöbet tutanlara “Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı ve çevre ve ekonomik düzeni bozmak” gerekçesiyle ceza kesilmişti. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün kestiği cezaların toplamı 57 bin 240 lirayı bulmuştu.

cevre-direniscilerine-ceza-yoluyla-baski-771266-1.

SOSYAL MESAFE BAHANESİ

Doğa için direnenlere bir baskı cezası da geçtiğimiz hafta Dersim Ovacık’ta verildi. Munzur Gözeleri için projeye karşı eylem yapanlara ‘pandemi tedbirlerine uymamak’tan ceza kesildi. Aydın’ın Beyköy ve Kuyucular köylerinde JES’lere karşı direnen yaklaşık 35 köylüye de ‘sosyal mesafe kurallarına uymama’ gerekçesiyle haziran ayında 3 bin 150'şer lira para cezası verildi. Yine JES’e karşı direnen bölge halkından 20 kişiye kemer tekmama, yanlış park ve maske takmadığı gerekçesiyle paa ceza yazılmıştı.