Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada, yıllardır ekolojik yıkım projelerine karşı mücadele eden Rize halkına destek çağırısı yapılarak, “Cengiz İnşaat’ın İskencedere Vadisi`nde kurmak istediği taş ocağının yaşamı tehdit ettiği” vurgulandı. Açıklamada, “İkizdere halkının yanında, sermayenin karşısındayız” denildi.

Çevre Mühendisleri Odası: İkizdere halkının yanında, sermayenin karşısındayız

Haber Merkezi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, “Ekolojik Yıkıma Karşı, İkizdere Halkının Yanında, Sermayenin Karşısındayız” başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, “ÇMO İstanbul Şubesi olarak, herhangi bir kamu yararı bulunmayan bu proje ile bir şirketin kârı uğruna yaşam alanlarının tahrip edilmesine karşı mücadele eden İkizdere halkının yanında olduğumuzu ifade ediyor, tüm kamuoyunu İkizdere halkının sesi olmaya davet ediyoruz” denildi.

RİZE HALKI YILLARDIR MÜCADELE EDİYOR

Rize halkının yıllardır süren mücadelesine de vurgu yapılan açıklamada, “Yıllarca Karadeniz Sahil Yolu, Yeşil Yol, hidroelektrik santral projeleri, maden projeleri gibi ekolojik yıkım projelerine karşı mücadele eden Rize halkı, bugün de İkizdere ilçesine kurulmak istenen taş ocağının yaratacağı ekolojik tahribata karşı mücadelesini sürdürüyor” ifadeleri yer aldı.


YÖRE HALKI SALDIRIYA UĞRADI

UNESCO tarafından dünyada korunması gereken tabiat varlıkları listesine eklenen, İkizdere`nin bir kolu olan İskencedere Vadisi`nde kurulmak istenen taş ocağının yaşamı tehdit ettiğini altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Taş ocağı için yapılan ilk başvurunun ardından hızını alamayan Cengiz Holding kapasite artışı için yaptığı ikinci başvuru ile ne yöre halkının tepkisini ne de bölgede yaşanacak olan tahribatı önemsemediğini göstermiştir. Projeye karşı bölge halkının açmış olduğu dava süreci devam ederken ağaç kesimine başlanmış, kesimi durdurmak isteyen yöre halkı da kolluk kuvvetlerinin saldırısına uğramıştır.

İKİ BİN DEKARLIK ORMANLIK ALAN

Yetmiş beş yıl faaliyette kalacak olan taş ocaklarının her birinden yılda 15 milyon 724 bin 800 ton malzeme çıkarılması beklenirken, kapasite artışı ile bu rakamın yılda 20 milyon tona, ÇED alanını ise 13,45 hektardan 37,02 hektara genişletilmesi planlanmaktadır. Projenin yalnızca ilk başvuru dosyasında belirtilen verilerden yola çıkarsak; gürgen, kayın ve akçaağaç vb. gibi türlerin ağırlıklı olduğu ormanlardan oluşan yaklaşık iki bin dekarlık alandan yılda toplam 31 milyon 449 bin 600 ton taş çıkarılacağını söylemek mümkündür. İkizdere Vadisi flora ve fauna çeşitliliği açısından zengin bir bölge olup yapılması planlanan taş ocağı bölge halkının geçim kaynaklarını olumsuz etkileyecek ya da yok edecektir.”