Fatsa’da yaşayan Osman Güvenalp çevre talanlarına dikkat çekmek için 2 kilometre yüzdü. Öte yandan Fener Adası’nın betonlaştırılacağını kaydeden Güvenalp, “Ekolojik dengeyi bozmak için milyonlar akıtacaklar” dedi.

Çevre talanlarına karşı kulaç attılar
6 kişi eylemlerini yüzerek gerçekleştirdi. (Fotoğraf: BirGün)

Dilara ŞİMŞEK

Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşayan Osman Güvenalp, çevre kirliliği ve doğanın betonlaştırılmasını yüzerek protesto etti. 60 yaşındaki Güvenalp, “Fatsa Feneri’nin bulunduğu adayı betonlaştırma planları yapılıyor. Hem bu betonlaştırmaya hem de çevrenin talan edilmesine karşı sesimizi yüzerek duyurmak istedik” dedi.

Hem Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nı kutlamak için hem de çevre talanlarına dikkat çekmek için Güvenalp ve beraberindeki 5 yurttaş 1 Temmuz’da Fatsa Adası’ndan denize daldı. Fatsalı yüzücüler yaklaşık 2300 metreyi 1.5 saatte tamamladı. Güvenalp, gerçekleştirdikleri yüzme etkinliğiyle ilgili şöyle konuştu: “Geçen yıl olduğu gibi bu senede 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramında Fatsa Ada'sından Demas'a kadar yüzme etkinliği düzenledik. Çevreye dikkat çekmek adına ve duyarlılığı artırmak için denize dalıyoruz. Kabotaj Bayramı yıllardan beri Fatsa’da kutlanmıyor. Biz dalarak hem bayramı kutladık hem çevreyi kirletenleri protesto etmek istedik. Mehmet Ekiz, Filiz Gençoğlu Tosun, Mert Kıran, Tuncay Demirel ve Haşmet Ömeroğlu ile bu etkinliği gerçekleştirdik, geleneksel hale getirmek istiyoruz. İnsanlara bir şeyler kattığımızı düşünüyoruz. Bu etkinliği bundan sonra her 1 Temmuz’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Uluslararası boyuta taşımak, milli yüzücülerimizi Fatsa’ya davet etmek planlarımız arasında. Fatsa’yı maraton yüzmenin merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunun için çabalayacağız.”

FENER ADASI BETONLAŞTIRILACAK!

Öte yandan Güvenalp, yetkililerin Fatsa Fener Adası’nı betonlaştırma hazırlığında olduğuna dikkat çekti. Adaya iskele ve seyir terası yapılması için hazırlıkların olduğunu söyleyen Güvenalp, “Adamıza seyir terası, iskele gibi yapılar yapılacak. Ada betonlaştırılacak. Çok kez yazdık, şikâyet ettik, dilekçe verdik ama dikkate alınmadı. Orası kuş cenneti, göçmen kuşların barındığı yer. Midyenin en lezzetli olanı bu adada oluyor. Balıkların beslenme ve yumurtlama alanı burası ve böyle bir yer yok edilecek. Ekolojik dengeyi bozacaklar. Milyonlarca lira, doğanın güzelliğinin bozulması için dökülecek. Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü’ne adanın akıbetiyle ilgili yazdım, cevap yok. Ulaştırma Bakanlığı Adanın Milli Emlak tarafından Ordu Büyükşehir Belediye’sine kiralandığını ve 239 adet beton bloklarla rekreasyon amaçlı platform yapılacağı cevabını verdi. Büyükşehir Belediyesi’ne de dilekçe yazdım, cevap geldi ancak esas bilgileri tarafıma göndermedi.”

Güvenalp, adanın betonlaşmaması için mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.