Çevreciler RES’e karşı: Toplantıyı yaptırmadılar

Kazdağı ekosisteminin bir parçası olan Balıkesir il sınırları içerisindeki Eybek Dağı’nda, Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Duygu Rüzgar Enerji Santrali Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında yapılması duyurulan Halkın Katılımı Toplantısı çevrecilerin protestosu sebebiyle yapılamadı.

Perşembe günü Edremit Belediyesi Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması ve Edremit halkının yoğun tepkileri ile yapılamadı.

Kurulu gücü 150 Megawatt olan 75 adet türbin içeren proje Yaşyer, Fazlıca, Tarlabaşı, Hacıarslanlar ve Armutuk köyleri yakınlarında bulunuyor ve köyleri, meraları, hayvancılık ve tarımı etkileyeceği öngörülüyor.

SOSYAL MEDYADA KAMPANYA YAPTILAR

cevreciler-res-e-karsi-toplantiyi-yaptirmadilar-525111-1.

“Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması” hafta içinde bir sosyal medya kampanyası örgütleyerek seslerini sana ortamda da duyurmak istediler. #kazdağlarındaresehayır etiketi ile binlerce ileti ile bölge dışında yaşayan çevrecilerin ve sisivl toplum kuruluşlarının da ilgisi kampanyaya yönlendirildi. Ertesi gün ise çevrecilerin adresi halkın katılımı toplantısının yapılacağı kültür merkeziydi.

RES İÇİN DAYANIŞMA KURULDU

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin geçen hafta düzenlediği “RES’ler Ne Kadar Masum?” konulu panelde yapılan çağrı üzerine bir araya gelen ve Edremit, Burhaniye ve Ayvalık’ta bulunan doğa koruma örgütleri, yürüyüş grupları, diğer sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan “Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması”, toplantı saatinden önce halkın katılımı toplantısının yapılacağı kültür merkezinin önüne geldi.

Platform üyeleri, kültür merkezinin girişine Rüzgar Enerji Santralları’nın çevreye verdiği zararlarla ilgili bir pankart asarak bu zararları gelen halka anlattı. “Kazdağları’nda RES İstemiyoruz”, “Havama Suyuma Dağlarıma Dokunma”, “Polat Şaşırma, Sabrımızı Taşırma”, “Eybek Dağı’nda RES’e Hayır”, “Önce Enerji Verimliliği” gibi sloganlar atan halk, zaman zaman da halay çekti.

cevreciler-res-e-karsi-toplantiyi-yaptirmadilar-525115-1.

Emniyet görevlilerinin giriş kapısının önünün açılması ve ses sisteminin kapatılıp müzik yayınının kesilmesini istemesi üzerine, “Kazdağlarında RES’e Hayır Dayanışması”, emniyet görevlilerine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri ile görüşmek istediklerini ve halkın projeye karşı olduğunun tutanağa geçirilmesini istediklerini belirtti. Emniyet görevlilerinin, komisyon ile görüştüreleceği ve içeriye başka kimsenin alınmayacağı sözü üzerine kapı önü açıldı. Ses sistemini yeniden kurulmasını da sağlayan dayanışma, bina önünde adeta alternatif ve gerçek bir halkın katılımı toplantısı gerçekleştirdi.

HALKIN TEPKİSİ ÜZERİNE TOPLANTI HEYETİ SALONA KAÇIRILDI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve diğer ilgili kamu kurumlarından oluşan heyetin geldiğinin görülmesi üzerine heyetle görüşmek istediğini belirten dayanışmanın önü emniyet kuvvetlerince kesildi ve heyet bina içine alındı. Bina önüne toplanan halk, sloganlarla durumu protesto etti. Halkın Katılımı Toplantısı’nın başlama saati olan 14.30’da, dayanışma temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları ve Edremit Belediyesi temsilcisinden oluşan bir grup içeri alınarak heyet ile görüştürüldü.

cevreciler-res-e-karsi-toplantiyi-yaptirmadilar-525116-1.

Önceden hazırlandığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Polat Enerji, MGS müşavirlik tarafından imzalandığı görülen tutanak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü tarafından okundu. Tutanakta, “Halkın Projeye karşı olduğu ve bilgilenmek istemediği” ifadesinin görülmesi üzerine, Yaşyer Muhtarı, Atatürk Mahalle Muhtarı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit Belediyesi, Edremit Kent Konseyi ve dayanışma avukatının da tutanağı imzalamasıyla salondan çıkıldı.

ÇED SÜRECİ DEVAM EDİYOR, MÜCADELEYE DEVAM EDİLECEK

Tutanak, alkışlar ve sloganlar eşliğinde halka okundu. Dayanışma temsilcileri, ÇED sürecinin devam ettiğini, bu nedenle mücadelenin de devam etmesi gerektiğini, bu aşamadan sonra proje ile ilgili itirazlarını yazılı olarak da göndereceklerini, halktan toplanan imzaların da Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletileceğini belirterek Edremitlileri Duygu RES Projesi ve diğer talan ve yıkım projelerine karşı bir arada olmaya çağırdı.